22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora slavi Dan državnosti

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Dan državnosti

Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, Vujanović je u Plavom dvorcu na Cetinju priredio svečani prijem. Prijemu su prisustvovali predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore i raniji najviši državni funkcioneri. Prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

“U  nizu istorijski vrijednih godina Crne Gore i ova će, svakako sa ponosom, imati zapaženo mjesto. U državi, koja se prepoznaje po viševjekovnoj borbi za slobodu i nezavisnost, godine ostvarenja tog stremljenja, trajna su vrijednost. Da se istorija ne bi ponavljala, da se sloboda i država uvijek ne bi ugrožavale, Crna Gora mora imati savezništvo koje će biti garancija stabilnosti i vječnosti. To savezništvo Crna Gora je dobila ove godine članstvom u NATO-u”, poručio je Vujanović.

Savezništvo je, kako je naglasio, u interesu svih njenih građana, u korist stabilnosti i mira.

Filip Vujanović

“Savezništvo koje nije protiv bilo koga, koje ne zaboravlja ni tradiciju ni prijatelje, koje je okrenuto budućnosti, bez rizika ponavljanja tamnih strana prošlosti. Na Balkanu se lekcije iz prošlosti teško uče a tragične greške ponavljaju,  na žalost, sa težim posljedicama. Zato, i takođe na žalost,  Balkanu treba saveznik, da bi čuvao sebe od sebe i da bi se obezbijedila trajna stabilnost. Uz potrebu da nas savezništvo čuva, jednako je vrijedno da nam obezbijedi  bolju ekonomiju i bliskije državne veze sa onima čije vrijednosti dijelimo i na koje  se zajednički ponosimo”, kazao je crnogorski predsjednik.

Sinoć je, u Podgorici, u čast praznika državnosti Crne Gore, uz počasnu artiljerijsku paljbu, upriličen i vatromet.

Najčitanije