17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora uz Albaniju najveći zagađivač Jadranskog mora plastikom

Plastika u-moru–Greenpeace

Crna Gora je uz Albaniju najveći zagađivač Jadranskog mora plastikom, poručeno je na radionici Upravljanje plastičnim otpadom-Borba protiv zagađenja mora.

Radionici, koju su organizovali Instrument za tehničku pomoć i razmjenu informacija Evropske komisije-TAIEX i Opština Budva, su prisustvovali predstavnici javnih institucija, lokalnih samouprava, lokalnih javnih preduzeća i nevladinog (NVO) sektora uključeni u oblast upravljanja otpadom.
Kako je saopšteno iz EU Info centra, direktor direktorata za ekologiju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Dušan Bugarin je poručio da 89% otpada u more dolazi sa kopna, dodajući da je zato neophodno pristupiti izgradnji regionalnih deponija.
– Crna Gora ove godine očekuje usvajanje novog plana upravljanja otpadom i formiranje nadzornog organa koji če vršiti superviziju tretmana otpada u skladu sa inviranim zakonskim regulativama – kazao je Bugarin.
Slađana Gvozdenović Nikolić iz Instituta za biologiju mora, je ukazala na zabrinjavajuće podatke o stepenu zagađenosti mikroplastikom, u istraživanju Instituta u saradnji sa kolegama iz Italije, Albanije i Hrvatske kroz fondove i instrumente EU.
Gvozdenović Nikolić je naglasila da je neophodno preventivno djelovanje, kampanje podizanja svijesti o smanjenju plastičnog otpada ali i o potrebi efikasnije međuopštinske i regionalne saradnje, kao i snažnijoj povezanosti državnih i lokalnih institucija.
Ona je ocijenila da jedan od ključnih problema Crne Gore jeste nedostatak reciklaže i nepostojanje kvalitetnih politika za stimulaciju reciklaže.
Šef odjeljenja za strategije i politike Agencije za upravljanje otpadom Flandrije, Kristof Delater naglasio je da je jedan od ključnih uspjeha Belgije u upravljanju otpadom bio uticaj na smanjenje proizvodnje otpada u domaćinstvima, kroz legislativu ali i kampanje u koje su bili uključeni i građani.
– U Belgiji su opštine odgovorne za tretman otpada iz domaćinstava. Njihov uspjeh u odnosu na EU regulative ogleda se upravo u međuopštinskoj saradnji, odnosno kontinuiranom radu na uspostavljanju kvalitetnog procesa komunikacije – rekao je Delater.
Štefan Trdan iz Instituta za vode Slovenije, objasnio je značaj prikupljanja podataka vezanih za upravljanje otpadom i način na koji opštine treba da upavljaju tim podacima.
Trdan je učesnicima konferencije ukazao na potrebu stalne edukacije, čime bi, kako smatra, akcija bila usmjerena na trajne i održive rezultate.
Šefica odjeljenja za praćenje morskog otpada u Ministarstvu ekologije Ivana Stojanović je ponovila potrebu čvršćeg uvezivanja svih institucija, ali i potrebe da se u tu saradnju aktivno uključi NVO sektor.
U saopštenju se kaže da je, na poziv Komiteta regija, Evropska Komisija 2018. godine pokrenula pilot šemu tehničke pomoći i razmjene informacija (TAIEX) za podršku lokalnim vlastima u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.
Kako se navodi, od prošle godine, TAIEX podrška je proširena na sve zemlje Zapadnog Balkana.
– Inicijative će se posebno fokusirati na teme usklađene s prioritetima i implementacijom Evropskog Investicionog Plana – kazali su iz EU Info centra.
Oni su dodali da je Zapadni Balkan prioritet za Evropsku uniju i Komisiju.
– Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan će mobilisati do devet milijardi EUR iz EU fondova za investicije u oblastima kao što su transport, energija, zelena i digitalna tranzicija – kazali su iz EU Info centra.
Izvor:Mina

Najčitanije