22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorska građanska akcija Kotor traži zaštitu potoka Zvjerinjak

Potok Zvjerinjak

Crnogorska građanska akcija Kotor uputila je otvoreno pismo predsjedniku Opštine Kotor Vladimiru Jokiću povodom započetih radova na dionici puta u Škaljarima.

“Obraćamo Vam se povodom započetih radova na dionici puta u Škaljarima, od groblja do zimskog bazena.

Naime, imamo dva različita motiva zbog kojih tražimo Vašu posebnu pažnju:

Potok “Zvjerinjak” kao vrhunsko djelo arhitekture, mora biti zaštićen kao kulturno dobro. Sagrađen još u doba Austrougarske, odolijeva vremenu i nehatu građana koji vrlo malo brige i pažnje posvećuju ovom svojevrsnom remek-djelu. Naša inicijativa podrazumijeva da se adekvatno zaštiti potok “Zvjerinjak”, napravi program održavanja, kako samog potoka, tako i staze koja bi morala da preraste u izuzetno prijatno šetalište, koje bi se idealno uklopilo uz planirani park koji je u izgradnji u zoni donjeg toka potoka.

Ono na što posebno skrećemo pažnju je izgradnja gore pomenutog puta. Naime, od groblja u Škaljarima pa do gornje ograde stadiona “FK Bokelj”, put prolazi uz samu ivicu potoka. Korjenje odsječenih stabala je već, samo po sebi, opasnost za lijevi zid potoka u tom zahvatu. Prilikom čupanja korjenja, sasvim je izvijesna opasnost da se uruši zid potoka, a nakon toga, kada se počne sa izgradnjom puta, mašine će, sasvim izvjesno, rastresti kameni zid potoka i prouzrokovati oštećenja. Zato, prije bilo kakvih radova, zidove potoka je neophodno zaštititi adekvatnom barijerom od armiranog betona, sa spoljašnje strane, vodeći računa da se ne promijeni sadašnja arhitektura i sami izgled zida potoka”, kaže se u otvorenom pismu Crnogorske građanske akcije Kotor.

Najčitanije