14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorski pomorci optuženi za umiješanost u šverc 850 kilograma kokaina

Foto: https://www.afp.gov.au/

Dvojica crnogorskih pomoraca optuženi su u Pertu za umiješanost u šverc 849,5 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Australiju.

Zapovjednik teretnog broda (43) i glavni inženjer (39) danas će se naći pred sudom.

Australijski “The West” prenio je da se radi o kapetanu Milanu Begoviću i Radovanu Vujičiću.

Tamošnji tužioci tvrde da su crnogorski državljani znali da je kokain sakriven na brodu “ST Pinot” i da su planirali da ga bace na obalu Fremantlea kako bi ga pokupila druga grupa.

Zapovjednik je navodno dao instrukcije drugim članovima posade da promijene kurs broda dok se približavao luci, kako bi se sreo sa drugim brodom, piše na zvaničnom sajtu australijske federalne policije (AFP). Navodi se i da razmjena nije uspjela.

Pomorci su tada navodno pokušali da sakriju drogu tako što su vodom napunili balastni rezervoar, u kojem je droga bila sakrivena, i uputili članove posade da daju lažne informacije špediterima.

Dvojica crnogorskih državljana optuženi su po jednoj tački za uvoz komercijalne količine droge, odnosno kokaina, u Australiju.

Ako budu osuđeni, prijeti im maksimalna kazna doživotnog zatvora.

AFP piše da je droga pronađena 25. maja, a brod je plovio iz Južne Amerike.

Mediji pišu da se radi o jednoj o najvećih zapljena droge u Australiji. Vrijednost zaplijenjenog kokaina na crnom tržištu procjenjuje se na oko 375 miliona australijskih dolara.

Pomoćnik komesara AFP-a Prajs Skenlan rekao je da neumorno rade sa svojim partnerima na pronalaženju i krivičnom gonjenju svakog ko profitira od transnacionalnog organizovanog kriminala.

– Ovi pojedinci su se navodno potrudili da sakriju svoje nezakonite aktivnosti od organa za sprovođenje zakona i drugih organa, ali AFP i njegovi partneri su posvećeni zaustavljanju isporuke štetnih droga da dođu do australijske zajednice – rekao je pomoćnik komesara Skenlan.

Njihova poruka organizovanim kriminalnim grupama je, dodaje, da će AFP biti nepopustljiv u zaštiti Australijanaca od štete koju izazivaju ove zabranjene droge i povezano kriminalno ponašanje.

Komandant ABF operacija Zapad Ranjeev Maharaj rekao je da su pošiljke kokaina zaplijenjene na granici Australije na rekordnom nivou, a ABF je radio u bliskoj saradnji sa partnerskim agencijama u zemlji i inostranstvu na borbi protiv ovog kriminalnog ponašanja.

– Australijska granica je strateško nacionalno dobro i od suštinskog je značaja za našu nacionalnu bezbednost, ekonomski prosperitet i način života. Zato ABF tako blisko sarađuje sa našim partnerima za sprovođenje zakona kako bi osigurao da granica ostane neprijateljsko okruženje za kriminalce koji pokušavaju da uvezu nedozvoljene droge. Nastavićemo da odvraćamo, otkrivamo i ometamo one koji žele da uvezu štetne droge u Australiju – rekao je komandant Maharaj.

Izvršna direktorka obavještajnih operacija Australijske komisije za kriminalističke poslove (ACIC) Dženifer Hurst vjeruje da je saradnja više agencija ključna za borbu protiv štetnosti zabranjenih droga u Australiji.

– Obaveštajni podaci ACIC-a pokazuju da kokain predstavlja visok rizik za australijsku zajednicu, što nanosi stalnu štetu i preusmjerava astronomske količine novca u kriminalnu ekonomiju. Kolaborativni napori kao što je ovaj od suštinskog su značaja za ometanje transnacionalnih kriminalnih sindikata i demontiranje tržišta ilegalnih droga – rekla je  Hurst.

Potraga za prevoznikom tereta je u toku. Na teretni nosač su dovedeni zamjenski majstor i glavni inženjer.

/Pobjeda/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije