7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorski tužitelji ispituju ulogu bivšeg čelnika vojske u granitiranju Splita

Dragan Samardžić – foto Vijesti

Crnogorsko Specijalno tužiteljstvo pokrenulo je istragu protiv dugogodišnjeg čelnika Vojske Crne Gore, penzianisanog admirala Dragana Samardžića, nakon što je dnevni list Vijesti objavio tekst koji ga povezuje sa sudjelovanjem u granatiranju Splita i okolice 1991. godine.

Podgorički dnevni list Vijesti u tekstu pod naslovom Granatiranje Splita i uloga Dragana Samardžića od 7. avgusta navodi da je Samardžić kao poručnik tadašnje jugoslavenske ratne mornarice (JRM) sudjelovao u napadu Taktičke grupe Kaštela na Split i okolicu 15. novembra 1991.

Tada su brodovi JRM pogodili civilne objekte, stradalo je dvoje civila, pet je ozlijeđeno, a jedan pripadnik hrvatskih oružanih snaga je ranjen.

Zbog tog granatiranja, podsjećaju podgorički mediji, hrvatski sudovi procesuirali su 31 pripadnika JRM-a uglavnom u odsutnosti i oni su proglašeni krivim i osuđeni na visoke zatvorske kazne.

Tužiteljstvo je Vijestima saopštilo da je formiralo krivični predmet protiv bivšeg načelnika Vojske Crne Gore Samardžića, radi utvrđivanja sumnje da su učinjena krivična djela ratnih zločina u jesen 1991. u Dalmaciji.

Samardžić kojeg – kako podsjećaju crnogorski mediji – hrvatske vlasti službeno nikada nisu istraživale ni procesuirale, na Twitteru je napisao kako potpuno miran čeka poziv tužilaštva jer nikad nije učinio ništa suprotno zakonu i Ženevskoj konvenciji.

Nakon objave teksta, novinaru Siniši Lukoviću prijećeno je i brutalno je vrijeđan s anonimnih profila na Facebooku.

Dragan Samardžić je nakon raspada JRM-a karijeru nastavio u Mornarici Vojske Srbije i Crne Gore, a nakon proglašenja crnogorske neovisnosti devet godina bio je načelnik Generalštaba crnogorske vojske. Nakon toga otisnuo se u diplomaciju i bio vojno-diplomatski predstavnik Crne Gore u Austriji, a od marta 2020. do odlaska u penziju bio je vojni predstavnik Crne Gore pri NATO-u i EU-u.

Izvor:Hina

Najčitanije