16 C
Kotor

Slušaj online radio

CUP o trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane: Vlada da povuče odluku do završetka dodjele koncesije…

Trajekt Vasilije – foto Boka News

Aktuelno dešavanje sa trajektnom linijom Kamenari-Lepetane, koja predstavlja dio ključne saobraćajnice na crnogorskom primorju, pored privrednog ima i ogroman društveni značaj koji se ne ogleda samo kroz uticaj na turističku privredu, saopšteno je iz Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP).

“Nastala situacija, na žalost, reflektuje pogrešan odnos Vlade prema pitanju od važnog društvenog značaja sa jedne strane, i neadekvatan odnos prema preduzeću i uspješnom poslodavcu “Pomorski saobraćaj” sa druge strane. Sa željom da preduprijedimo dalje posledice koje će izvjesno nastupiti po društvene i privredne tokove, CUP moli i javno poziva Vladu da preispita svoju odluku i istu povuče do završetka postupka dodjele koncesije i obezbjeđenja valjanog zakonodavnog okvira, nakon kojeg posao treba da dobije najbolji ponuđač”, ističe se u saopštenju CUP.

Oni su dodali da snažno poručuju da budućnost Crne Gore počiva na tržišnoj privredi, uređenom zakonodavnom okviru i prijeko potrebnim ekonomskim reformama.

Kompanija “Pomorski saobraćaj” iz Kamenara kojoj je odlukom Upravnog odbora JP Morsko dobro (JPMD) od 15. februara ove godine ukinut pravni osnov po kojem je ona od 2004. obavljala djelatnost trajektnog prevoza putnika i vozila na liniji Kamenari-Lepetane, saopštila je ranije danas da je izložena šikaniranju i progonu od strane tog preduzeća i države.

Najavili su da će zbog svega što se dešava sa preuzimanjem jedine trajektne linije u državi od strane Morskog dobra, mimo odredbi ugovora Pomorskog saobraćaja sa tom kompanijom a za koji je UO JPMD jednostrano konstatovao da je “prestao da važi”, pokrenuti ne samo sudske sporove za nadoknadu štete, već da će i krivično-pravno goniti one koji su donijeli nezakonite odluke i ugrozili sigurnost na moru.

Šest trajekata “Pomorskog saobraćaja” prestalo je da u petak u 24 sata vozi na liniji preko tjesnaca Verige. Nju od subote ujutro sa naporima kako-tako, održava jedna mali trajekt-brod “Vasilije” kojeg je preduzeće Morsko dobro dobilo u besplatni najam od hidrograđevinske kompanije “Briv Construction” iz Kotora u kojoj je “Vasilije” u proteklih 14 godina služio kao plovilo za prevoz građevinskih mašina i opreme.

Najčitanije