21 C
Kotor

Slušaj online radio

Čuvena britanska Pomorska akademija dolazi u Boku

Predstavnici Porto Montenegra i WSA na sajmu u Monaku

Čuvena Pomorska akademija –trening centar Warsash sa Univerziteta Solent iz Sauthemptona u Velikoj Britaniji, otvoriće odjeljenje svoje Warsash Superyacht Academy (WSA) divizije u Crnoj Gori.

WSA pomorski trening centar za obuku posada super i mega jahti biće otvoren u saradnji sa nautičko-turističkim centrom Porto Montenegro iz Tivta, a prve kurseve za svoje polaznike organizovaće već ove jeseni. Saopšteno je to na upravo završenom Monako Superyacht sajmu u Monte Karlu, gdje su učestvovali i Porto Montenegro i WSA.

Otvaranje WSA trening centra u Porto Montenegru dio je ambicioznog investicionog plana Warsasha za unapređenje njihovih kapaciteta za obuku pomoraca kako u Velikoj Britaniji, tako i u inostranstvu, vrijednog preko 43 miliona eura. Njihov novi centar u Porto Montenegru nudiće obuku nautičkog, brodomašinskog ali i tzv. „bijelog osoblja“ (stjuarda, hostesa i ugostiteljskog osoblja) na super jahtama.

Među ukupno 38 kurseva koje WSA u Porto Montenegru nudi su i oni najbitniji po STCW, ISM i SOLAS konvencijama iz oblasti pomorske sigurnosti i pomorske bezbjednostui, protivpožarnog obezbjeđenja i medicinske podrške, ali i više naprednih kusreva na menadžerskom nivou za upravljanje kompletnom posadom superjahte, odnosno resursima na brodskom komandom mostu i strojarnici.

Porto Montenegro

Porto Montenegro je najveća marina za super i mega-jahte u regionu sjeverozapadnog Mediterana, spoosbna da prihvati i jahte duge do čak 250 metara, a kakve još uvijek nisu ni izgrađene u svijetu. U tivatskoj marini kao svojoj matičnoj luci, boravi nekoliko desetina stranih mega i super jahti, među kojima je najveća 124 metra duga superjahta „Golden Odyssey“ arapskih vlasnika. Ta i slični brodovi i njihove posade u Tivtu provode veći dio godine, pa su u menadžmentu Porto Montrenegra odlučili sa uspostave saradnju sa WSA i otvaranjem novog pomorskog trening centra u Boki, vlasnicima i operaterima superjahti pruže još jedan motiv više da svoje brodove i posade upute u Crnu Goru.

Izvor:S.L

Najčitanije