17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

CZK Tivat poziva na mirni protest za očuvanje Male scene – Opština Tivat: politička opstrukcija rukovodstva bez legitimiteta

Buća Luković rusenje scene

Poštovani građani, uvažena publiko, dragi prijatelji pozorišta i Purgatorija – ulaskom u novu godinu, umjesto da vam poželimo mir, zdravlje i što više kulture i umjetnosti, imamo obaviještenje – juče su počeli sa uklanjanjem Male scene Atrijum Buća, uprkos našem zahtjevu da se nađemo na sastanku i iznađemo pravo rješenje za sve nas. Kultura dijaloga je izostala iako je to svojstvo školovanih i obrazovanih ljudi, kaže se u saopštenju Centra za kulturu Tivat.

Ne samo što je izostala kultura dijaloga već je izostala i logika razmišljanja. Jer, izostaviti nas, djelatnike Centra, u nalaženju lokacija za izmještanje scene, je samo dokaz nedostatka logike i želje da se nađe rješenje za nastali problem. Sramota je, odgovorno tvrdim, da se pozorišne predstave i ostala izvođačka umjetnost, obezvrijede – smještajući ih na parking pored prometne saobraćajnice.  Pitanje koje moram postaviti predstavnicima vlasti je – Da li znate da je jadranska magistrala konstantno u prometnom kolapsu? Pored buke i izduvnih gasova, treba još očekivati da će nam glumci i publika obitavati na ovakvom prostoru?

Pozivajući se na Zakon, u kojem jasno stoji da svako ima pravo da, pod jednakim uslovima, individualno ili kolektivno, koristi kulturna dobra, radi učešća u kulturnom životu – smatramo da i nije toliko argumentovano opravdano uklanjanje Male scene, a obzirom da se predstavnici vlasti pozivaju na „neoborive“ argumente, uvjeravamo vas da ćete,  u narednih par dana, čuti i neoborive argumente s naše strane, iako je uistinu tragedija da ih do sada nijeste uvidjeli.

Poštovani građani, uvažena publiko, dragi prijatelji pozorišta i Purgatorija, poštovani glumci, reditelji, i svi vi koji ste učestvovali sa nama u izgradnji ove internacionalne institucije – Purgatorije, pozivamo Vas da 6. januara, u 10 sati, budete sa nama, kod Atrijuma Buća – Luković i mirnim protestom podržite našu borbu za očuvanje Male scene, kaže se u saopštenju koje potpisuje V.D. direktorica CZK Tivat Dijana Sindik.

Opština Tivat: Reakcije CZK politička opstrukcija

“Reakcije rukovodstva CZK oko uklanjanja improvizovane scene u dvorišnom prostoru Ljetnjikovca Buća nemaju veze sa tobožnjom brigom oko odvijanja ljetnjih pozorišnih programa”- kaže se u saopštenju Opštine Tivat.

“Ono sa čim imaju veze su jalovi pokušaji političke opstrukcije rukovodstva bez legitimiteta koje broji poslednje dane na toj funkciji. Besmisleno je da opština Tivat koja je usput i osnivač CZK pravda nelegitimnom rukovodstvu zakonske norme, umjesto da se potrude da se sami pozabave organizacionim i programskim ciljevima u čemu se u proteklom periodu nijesu proslavili. Podsjećamo da je CZK mimo znanja osnivača i zakonskih osnova svojevremeno postavilo improvizovanu scenu u dvorišnom prostoru srednjovekovnog kompleksa i da oni nijesu vlasnik tog prostora. Pitanja koja targetiraju, nijesu njihova briga već će biti zadatak novoizabranog Savjeta i rukovodstva ove kulturne institucije koje treba da riješi ove i brojne druge probleme u Centru za kulturu”- kaže se u saopštenju Opštine Tivat.

Najčitanije