21 C
Kotor

Slušaj online radio

Da li može doći do potpunog usvajanja bitcoina?

Da li može doći do potpunog usvajanja bitcoina?
Da li može doći do potpunog usvajanja bitcoina?

Bitcoin predstavlja digitalnu valutu koju je stvorio anonimni Satoshi Nakamoto 2009. godine. Nesumljivo je da je bitcoin tehnološka i finansijska inovacija 21. vijeka ali je pitanje da li je svijet spreman na nju i koliko će još trebati proći godina da bi došlo do potpunog usvajanja ove kriptovalute?

Bitcoin je postao naša svakodnevnica, te su prije skoka njegove vrijednosti ljudi redovno plaćali školarine, rezervacije smještaja i letova upravo ovom kriptovalutom. Danas je također prisutna upotreba bitcoina prilikom kupovina u online prodavnicama, plaćanje depozite u online casinima i slično. Promet nekretnina i robe u Crnoj Gori se može obavljati u bitcoin valuti, ali uz navođenje vrijednosti u zvaničnoj valuti. Razlog tome je to što se mora obračunati i naplatiti porez na dodatnu vrijednost ili porez na promet nekretnina.

Eugene Kaspersky, izvršni direktor ruske kompanije za cyber bezbjednost, naveo je u razgovoru za Arabian Business da će digitalne valute u budućnosti zamijeniti papirni novac. Međutim, on smatra da svijet još uvijek nije spreman na to, jer nije ujedinjen i ne postoji jedistvena Vlada. Pojedine države, poput Kine, zabranjuju upotrebu bitcoina, društvena mreža Twitter je zabranila reklamiranje ove kriptovalute, što govori u prilog tome da svijet još uvijek ne podržava ovu inovaciju.

Bitcoin je doživio težak pad 2018. godine ali s obzirom na činjenicu da je obim transakcija sličan onom koji ima firma MasterCard, kao i da postoji sve veći broj čvorova, u narednih nekoliko godina bi se opet mogao vratiti na velika vrata.

Najčitanije