17.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Da se jednako poštuju ljudska prava i slobode svih bez razlike

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Do danas je u Crnoj Gori sklopljeno više od 20 istopolnih brakova, kazao je ministar na Evropskoj konferenciji u Kotoru


Sve lokalne samouprave u Vladi Crne Gore imaju snažnog i pouzdanog partnera za dalji razvoj programa i unapređenje dijaloga u oblasti uvažavanja, prihvatanja i unapređenja prava LGBTI populacije, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Gjeka na 5. Evropskoj konferenciji koja je održana u petak u Kotoru, u organizaciji Rainbow Cities Network uz podršku Evropske komisije.

Ministar je naglasio da je današnji događaj potvrda usmjerenih strateških politika ka većem stepenu ostvarivanja ljudskih prava i sloboda, ka sistemu evropskih vrijednosti, ka boljem i pravednijem crnogorskom društvu.

On je upoznao prisutne sa aktivnostima na unapređenju zakonodavnog i strateškog okvira koji poboljšava kvalitet života LGBTI osoba.

Ministar Gjeka je istakao da je Crna Gora prva zemlja koja je tokom procesa pregovora o pridruživanju EU usvojila Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.

Zakon za osnov ima najrasprostranjeniji model uređenja istopolnih zajednica, i prepoznat je u najvećem broju evropskih zemalja, rekao je Gjeka i dodao da je do danas u Crnoj Gori sklopljeno preko 20 istopolnih brakova.

Takođe, u izradi je Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta po osnovu samoodređenja, koji će zaokružiti pravni okvir zaštite prava LGBTI osoba.

Ministar je izjavio da je prošlogodišnja deseta Povorka ponosa dobar pokazatelj napretka društva u smislu tolerancije i poštovanja različitosti.

On je posebno istakao rezultate saradnje sa nevladinim sektorom koji doprinose zaštiti prava LGBTI osoba, kao i znatno većem stepenu prihvatanja LGBTI osoba u našem društvu, te da aktivisti i aktivistkinje iz civilnog sektora koji se zalažu za unapređenje kvaliteta života LGBTI zajednice u Crnoj Gori, naši su strateški, iskreni i nezaobilazni partneri.

On je kazao da je veoma važno ojačati kapacitete lokalnih institucija kako bi se uspješno sprovodile ove politike i obezbjedila zaštita LGBTI osoba od diskriminacije i nasilja. Jačanjem dijaloga sa predstavnicima lokalnih samouprava približavamo realnost u kojoj žive LGBTI osobe.

Mi kao resorno ministarstvo tu smo za svaku saradnju koja može unaprijediti kvalitet života naših građana i građanki, istakao je Gjeka.

Kotor predstavlja pozitivan primjer u kontekstu unaprepređenja kapaciteta lokalnih samouprava, kreiranju lokalnog akcionog plana, ali i kreiranju poštujućeg okruženja za sve građane/ke bez obzira na njihovu različitost, ne samo na nacionalnom već i regionalnom nivou, zaključio je Gjeka.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije