21 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan borca 4. jul obilježen u Sutorini 

Dan borca 4. jul obilježen u Sutorini

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, predstavnici boračkih organizacija Herceg Novog, Kotora, Tivta i Budve, kao i Saveza boraca Sutorina i te mjesne zajednice, položili su vijence u spomen parku posvećenom palim borcima, obilježavajući 4. jul, Dan borca. Ceremoniji su prisustvovali i konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Zoran Dojčinović, ministar savjetnik u Ambasadi Republike Srbije u Podgorici, Mićo Rogović, v.d. direktora Uprave javnih radova Crne Gore Boro Lučić i direktorica hercegnovskog “Vodovoda” Olivera Doklestić.

Kako je kazao predsjednik Katić, svi moramo biti svjesni značaja antifašističke borbe i 4. jula, datuma kada je 1941. godine u Beogradu donesena odluka o podizanju oružanog ustanka. Događaji koji su potom uslijedili ostavili su trajan ožiljak u našem narodu, ali i razlog za vječni ponos na one koji su prkosili okupatoru i živote položili za slobodu, naglasio je predsjednik lokalne samouprave.

-Ma o kojoj vremenskoj epohi da govorimo, naš narod je uvijek bio pred izazovom – ujedinjeni pobjeđujemo, razjedinjeni gubimo sve. Gubimo svoju slobodu, svoj identitet, gubimo svoje „ja“. Zahvaljujući herojima Sutorine, Igala, Herceg Novog, ali i mnogih drugih okolnih mjesta i gradova, mi danas znamo ko smo i čiji smo, duboko svjesni cijene više puta osvojene slobode, istakao je Katić uz poruku da se u svim narednim izazovima sjetimo palih boraca, njihovih imena, lekcija i naslijeđa, i da, bez sumnje, nećemo pogriješiti.

Ceremonija u Sutorini otpočela je intoniranjem himne „Hej Sloveni“, himnom koja je pjevana do unazad tridesetak godina i koja je pobuđivala velike emocije i sjećanja na zemlju koja je izrasla iz rata i borbe, kazala je Doklestić.

Dan borca 4. jul obilježen u Sutorini

-Ovdje sa nama su i Katići, i Čeprnići, i Konjevići, i Beko, i srećom pa ta prezimena i danas žive i oplođena su novim potomstvom. Upravo zato, zbog njihovog i potomstva svih građana Herceg Novog, treba da se sjećamo svih onih koji su nesebično dali svoje živote za slobodu, bilo da je u pitanju 1941, 1991, 1914. ili 1875. godina. U današnjem vremenu vrlo je teško zamisliti nekoga da daje svoj život za ideologiju, za slobodu drugih, istakla je Doklestić i naglasila da treba da znamo da se izdignemo iznad trenutka i da poštujemo žrtvu, „jer je to zapravo svjetlost jedne nacije“.

-Nacija koja nema pale žrtve nema na šta da se oslanja. U tim tužnim trenucima zapravo znamo da je to temelj za svijetliju budućnost, zaključila je Doklestić.

Dan borca 4. jul obilježen u Sutorini

Predsjednik OBNOR-a Herceg Novi 1941-1945 Đoko Zloković zahvalio se predstavnicima lokalne samouprave na dugotrajnoj i kvalitetnoj saradnji, članovima boračkih organizacija, kao i KUD „Ilija Kišić“ čiji su članovi svojim performansom uveličali događaj.

U okviru spomen parka nalazi se spomenik Bokeljima i Crnogorcima koji su savladali vojsku Napoleona, bista vojvode Luke Vukalovića – vođe Hercegovačkog ustanka čiji je važan centar bila upravo Sutorina, spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata, spomenik palim borcima u ratu 1991-1995, kao i spomenici dobrovoljcima u Hercegovačkom ustanku, Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu.

Najčitanije