16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan evropske baštine – Novinski članci kao vodič kroz istoriju grada!

Povodom Dana evropske baštine 2021, na temu ,,Heritage: all inclusive – baština otvorena za sve”, JU Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, organizovala je u četvrtak i petak 30. septembra i 01. oktobra edukativno- kreativnu radionicu pod nazivom „Novinski članci kao vodič kroz istoriju grada“.

U Pomorskom muzeju Crne Gore u četvrtak u 10 sati kustos pomorsko – tehničke zbirke Ilija Mlinarević i viša bibliotekarka Danijela Nikčević osmislili su igrokaz, tj. izborom novinskih članaka, kao i reklama i oglasa iz dnevne lokalne štampe („Boke“ i „Glasa Boke“) i publikacija  koje su objavljivane od početka tridesetih godina do kraja prošlog vijeka,  u kojima se obrađuju teme važne za grad Kotor, upoznali su djecu sa istorijom grada Kotora iz drugačije perspektive.

Drugog dana radionice djeca su obilazila grad sa stručnim vodičem Dolores Fabian, sa naglaskom na ona mjesta koja su locirana putem novinskih članaka u prethodnom danu.

Dan evropske baštine

U radionici su učestvovali  zainteresovani učenici od 5. do 7. razreda OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Dobrote.

Međunarodna inicijativa Dani evropske baštine se tradicionalno obilježava svakog septembra u 50 zemalja potpisnica Evropske konvencije o kulturi, među kojima je i država Crna Gora, a sve u cilju približavanja kulturne baštine široj javnosti.

Ovogodišnji program je organizovan u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama izazvanim pandemijom virusa COVID19.

Najčitanije