13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan planete Zemlje prilika da se promovišu planinske staze Herceg Novog

Dan planete – foto RTHN

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, Sekretarijat za ekologiju i energetsku efikasnost, Planinarski klub Subra i Alpinistički klub Niskogorci, organizovali su pješačku turu od ranča Arjen na Žvinjama do crkve Svetog Ilije na Ilinici.

Organizatori poručuju da ovaj dan treba da bude podsjetnik da se kontirnuirano brine o hercegnovskim planinskim stazama.

Resorni sekretarijat je zajedno sa dva kluba u prošloj godini napravio mrežu tridesetak lokalnih planinarskih staza koje su veoma atraktivne kako za planinare, tako i za turiste koji dolaze u naš grad, podsjetio je Saša Kulinović iz Alpinističkog kluba Niskogorci.

„Prošetali smo jednom od tih staza, dužine 4,6 kilometara, visine 410 metara. Jedan od najljepših vidikovaca je plato kod crkve Sv. Ilije, gdje se s jedne strane vidi cijeli Topaljski zaliv, ulaz u Boku, Lovćen, južni dio Orjena, sa druge strane dio Hrvatske“, kazao je Kulinović za RTHN.

Dan planete – foto RTHN

Željko Starčević ispred Planinarskog kluba Subra takođe je istakao značaj mapiranja lokalnih planinskih staza.

„Ove staze nisu tu samo zbog planinara, ni šetača, one imaju širu ulogu koju često zaboravljamo, za neke vanredne situacije, požare. Sve staze koje su bile tradicionalne zapuštene su. sela se napuštaju i mi se kao planinari trudimo da ih dovedemo u red“, istakao je Stračević.

Uz očuvanje i promociju lokalnih planinskih staza, organizatori na ovaj način žele promovisati i novsko zaleđe koje predstavlja izuzetan potencijal.

Izvor:RTHN

Najčitanije