11 C
Kotor

Slušaj online radio

Danas se obilježava Međunarodni dan žena

Kamelija

Međunarodni dan žena koji se obilježava kao podsjetnik na prosvjed tekstilnih radnica u New Yorku 1857. i ove godine će biti dočekan u znaku osvještavanja rodne ravnopravnosti i svakodnevne rodno utemeljene nepravde koja je i dalje prisutna kako u privatnom životu tako i na radnom mjestu.

Sve je počelo u vrijeme brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije kada su zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno demonstrirale 8. marta 1857. u New Yorku.

Idućih godina, na isti datum, demonstracije su se nastavile. Jedna od njih ostala je zabilježena u povijesti kao jedna od najutjecajnijih, a to je bilo 1908. godine kada je 15 hiljada žena marširalo kroz New York i tražilo kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Dvije godine kasnije održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu, u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Nakon međunarodnih dogovora utvrđeno je da se taj dan u svijetu slavi 8. marta.

Najčitanije