18 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani kanadskog filma u Herceg Novom 3. i 4. maj

Dani kanadskog filma

Povodom jubilarne desetogodišnjice proslave Dana kanadskog filma (National Canadian Film Day), a koji se ove godine obilježava u Kanadi i širom svijeta na preko 1500 lokacija, Herceg Novi i Crna Gora po prvi put učestvuju u ovoj manifestaciji.

Ambasada Kanade u saradnji sa JUK „Herceg Fest“ i Izdavačkom kućom Clio Vas poziva na dvodnevni filmsko-kniževni program za ljubitelje filma, uz poseban program namijenjen mladima.

Program DANI KANADSKOG FILMA U HERCEG NOVOM biće održan u JUK “Herceg Fest”, Dvorana PARK  po sljedećem rasporedu:

srijeda, 3. maj u 18:30

Razgovor o knjizi Vek kanadskog filma kanadskog autora i profesora sa Univerziteta u Kalgariju Džordža Melnika

Učestvuju:

dr Jelena Mišeljić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, Univerzitet Crne Gore

Zoran Hamović, glavi urednik IP Clio

Uvodna riječ: Dejvid Morgan, zamjenik šefa misije Ambasade Kanade

Moderator: Olgica Marinković, Ambasada Kanade

Na početku razgovora biće prikazano i video obraćanje autora Džordža Melnika.

Knjiga Vek kanadskog filma nudi prikaz jedne fascinantne filmske tradicije, posebnosti koja je privukla pažnju najšire filmske javnosti.

Melnik se bavi erom nijemog filma krajem XIX vijeka; dinamikom razvoja filmske umjetnosti tokom dvadesetih godina XX vijeka; uticajem Nacionalnog borda za film; usponom igranog filma u Kvebeku četrdesetih godina; ključnim ostvarenjima u oblasti igranog i animiranog filma koja su uticala na kulturne osnove kanadskog društva.

Jedino stalno i produbljeno istraživanje raznovrsnog kanadskog filma koji se uvijek obraćao na jezicima mješovite kanadske populacije, po mišljenju autora, osigurava njegov napredak. Džordž Melnik je profesor emeritus na Fakultetu za komunikacije i kulturu Univerziteta u Kalgariju. Autor je i urednik više od trideset  publikacija o kanadskoj kulturi i društvu

srijeda, 3. maj u 19:30

projekcija filma: BAFI SENT-MARI: NASTAVI DALJE  (BUFFY SAINTE-MARIE: CARRY IT ON, 2022)

režija: Medison Tomas (Madison Thomas)

Život, muzika i aktivizam legendarne  pjevačice porijeklom iz plemena Kri i tekstopisca Bafi Sent-Mari istražuju se u ovom inspirativnom dokumentarnom filmu. Bafi dijeli svoju životnu priču, od ranih dana u svijetu muzike, do aktivizma u koji je još uvijek uključena. Film se takođe prepliće sa intervjuima sa ključnim figurama iz njenog života, uključujući ikone kao što su režiserka Alanis Obomsavin (Abenaki), Džoni Mičel, i Robi Robertson.

Prevod sa engleskog jezika i titlovanje filma obezbijeđeni

Ulaz slobodan

četvrtak, 4. maj u 12:00 

Predavanje : MULTIKULTURALNA KANADA: MLADI, NAUKA I UMJETNOSTI

                        Dejvid Morgan, zamjenik šefa misije Ambasade Kanade

četvrtak, 4. maj u 12:30

projekcija filma : KLUB VINLAND (LE CLUB VINLAND, 2020)

režija: Benua Pilon (Benoît Pilon)

Ova fascinantna drama priča priču o bratu Žanu (Sebastijen Rikar), svešteniku koji je i nastavnik u region Šarlevoa u Kvebeku 1940-ih. Strastveni arheolog amater, Žan planira ekspediciju sa svojim učenicima da pronađu dokaz o prisustvu vikinškog naselja duž obale rijeke Sen Loren. Film je osvojio tri nagrade Iris, uključujući i za Sebastijana Rikara kao najboljeg glumca.

 Prevod sa francuskog i titlovanje filma obezbijeđeni

Ulaz slobodan

Najčitanije