15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

,,Dani kraljice Teute u Rizinijumu“

Risan

U okviru manifestacije ,,Dani kraljice Teute u Rizinijumu“ počela je sa radom Prva slikarska kolonija ,,Teuta“. U organizaciji NVO ,,Bocche di Cattaro“ i pod pokroviteljstvom TO Kotor manifestaciju čini više različitih kulturnih sadržaja.

Prvu slikarsku koloniju vodi akademski slikar iz Risna, Zoran Petrušić koji je ujedno i selektovao mlade umjetnice  iz Crne Gore i Hrvatske. Sanja Raonić, Tea Franca, Ana Aleksić, Dijana Vukićević, Jelena Kašić i Verena Jakuš  će tokom sedam dana vrijedno stvarati a poslednjeg dana  u okviru Muzičko poetskog programa,izložbom slika predstaviti će svoj talenat i umijeće. Petrušić se rukovodio idejom da okupi renomirane umjetnice koje imaju zajedničku nit u kvalitetu i stvaralačku unikatnost. Izložba će imati prodajni karakter a sredstva su namjenjena za obezbjedjivanje prostora za kulturni i društveni život Risna. S obzirom da u Risnu ne postoji adekvatan prostor za takve namjene, sem tokom ljeta poluotvoreni atrijum Rimskih mozaika, namjera nam je da ovakvim i sličnim akcijama u budućnosti obezbjedimo prostor koji bi služio pomenutoj svrsi.

Teuta

U okviru istog programa, 16 avgusta u 20 sati na Rimskim mozaicima će biti organizovan eukativno-kulturni program vezan za daleku prošlost i vrijeme kraljice Teute i Ilira. Predavanje nosi naslov ,,Kultura u vrijeme Ilira“ a predavači su Bogdan Lompar arheolog, Jelena Vidović etnološkinja, Jovana Lalošević istoričarka umjetnosti i Marina Dulović profesorica.

Narednog dana , 17 avgusta u 20 sati na glavnom gradskom trgu biće održan muzičko poetski program uz Kvartet Lanterna koji njeguje mediteranski zvuk,  mitove i legende o ,,lijepoj“ kraljici i biće otvorena izložba Prve slikarske kolonije ,,Teuta“.

Rimski mozaici Risan foto Boka News

Poslednjeg dana, 19 avgusta u jutarnjim časovima od 8-11 sati, biće organizovan Sajam starih zanata ,,Teuta“. Učešće su uzeli brojni izlagači i vlasnici starina, predmeta i alata koji su vezani za kulturnu prošlost Risna i Boke Kotorske.

Cilj manifestacije je upotpunjavanje ukupne kulturne i turističke ponude Boke Kotorske kao i želja ljudi okupljenih oko organizacije da se Risnu vrati sjaj bivših vremena i predstavi kulturno naslijedje naše daleke prošlosti i vrijednosti koje nas čine prepoznatim na kulturnoj mapi Crne Gore.

Najčitanije