15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani nauke i inovacija na Pomorskom fakultetu Kotor

Pomorski fakultet Kotor – foto UCG

Pomorski fakultet Univerziteta Crne Gore učiniće svoj istraživački prostor dostupnim za obilazak i upoznavanje u subotu, 1. oktobra od 10:00 do 15:00 sati.

Učenici će imati priliku da obiđu Centar za istraživanja, inovacije i preduzetništvo. U okviru Centra se realizuje dio nastavnog procesa, kao i primijenjena i fundamentalna istraživanja iz oblasti plavih ekonomija, organizovanje naučnih i stručnih skupova, praćenje primjene rezultata istraživanja u praksi i izradu naučnih studija i analiza.

U okviru Centra nalaze se laboratorije za: Energetsku efikasnost u pomorstvu, Off-shore tehnologije, Brodske motore, Goriva i maziva (akreditovana od strane ATCG), Zaštitu morske sredine od uticaja brodova, Arheologiju pomorstva i Brodsku elektrotehniku.

Takođe, u okviru Centra za istraživanja, inovacije i preduzetništvo sprovode se naučna istraživanja na temu primjene inovativnih tehnologija u cilju praćenja uticaja pomorskog saobraćaja na stanje životne sredine u Kotorskom zalivu (SMART KOTOR BAY). Savremeni koncept studija i istraživanja na Pomorskom fakultetu Kotor uključuje primjenu brojnih sofisticiranih simulacija brodskih operacija i procesa, uključujući tu navigaciju, mašinski kompleks i brodski elektro-energetski sistem.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije