16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Danijela Đurović uručila Domu “Mladost” – Bijela donaciju Skupštine

Danijela Đurović uručila Domu “Mladost” donaciju Skupštine

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović posjetila je danas JU Dječiji dom “Mladost” – Bijela i uručila donaciju Skupštine vrijednu 5.000 eura, koju je najviši zakonodavni dom opredijelio u cilju poboljšanja uslova u kojima borave korisnici Doma, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Đurović je izrazila zadovoljstvo što je dobila mogućnost da posjeti ovu važnu ustanovu, da se upozna sa njenim radom, te da bude u društvu korisnika ustanove i njenih zaposlenih.

Ističući da je potrebno pokazati naročitu brigu za one kojima je to najneophodnije, Đurović je naglasila da kao društvo moramo imati poseban senzibilitet prema ranjivim kategorijama društva, među kojima su, svakako, korisnici Doma “Mladost”- kaže se u saopštenju.

Prema istim navodima, Đurović je podržala strategiju Doma koja se zasniva na nastojanju da se život u njemu u mjeri mogućeg prilagođava uslovima života u porodičnoj zajednici.

Predsjednica Skupštine Crne Gore je istakla da je dobro funkcionisanje ove ustanove i mogućnost da odgovori mnogobrojnim i ozbiljnim zahtjevima koji se pred nju postavljaju od ogromne važnosti za cjelokupnu društvenu zajednicu-navode iz Skupštine.

Direktorica Doma Marela Savić zahvalila je Đurović na posjeti i vrijednoj donaciji koju je u ime Skupštine Crne Gore uručila ovoj ustanovi, te istakla da će biti od koristi za poboljšanje uslova u kojima  korisnici Doma borave.

Danijela Đurović uručila Domu “Mladost” donaciju Skupštine

Ona je naglasila da je ovo prva posjeta jednog predsjednika Skupštine Crne Gore Dječijem domu “Mladost”  Bijela u posljednjih 26 godina.

-JU Dječiji dom „Mladost˝ – Bijela, osnovan davne 1946. godine,  ustanova je koja se bavi zbrinjavanjem djece lišene roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama i jedina je ustanova ovog tipa na teritoriji Crne Gore-istakla je Savić, te potencirala da kao takva ova ustanova zauzima važno mjesto u našem društvu.

-Savić je upoznala predsjednicu sa prostornim i smještajnim kapacitetima Doma, te istakla da su posljednjih nekoliko godina preduzeti obimni radovi na renoviranju prostorija u kojima djeca borave.

Ona je istakla da djeca u Domu borave u porodičnim grupama, kojih ima ukupno osam i da su raspoređena u skladu sa polom i uzrastom, te da je ovoj ustanovi 2019.  pripojena i mala grupna zajednica djece sa smetnjama u razvoju u Bijelom Polju-navodi se u saopštenju.

Danijela Đurović uručila Domu “Mladost” donaciju Skupštine

U Dječijem domu “Mladost” – Bijela trenutno boravi oko 80 djece, a ukupno sa MGZ Bijelo Polje 94 djece, od kojih trideset odsto čine djeca sa smetnjama u razvoju i značajan broj djece sa psihijatrijskim bolestima.

Planom transformacije ustanove iz 2015. godine implementirane su nove usluge i to: Dnevni boravak za djecu sa smetnjama u razvoju, kapaciteta 15 mjesta, Prihvatilište za zaštitu djece od nasilja u porodici kapaciteta pet mjesta i Nacionalna dječija SOS telefonska linija namijenjena svoj djeci u našoj državi.

-Direktorica Savić je iskoristila priliku da ukaže i na problem nedostatka stručnog kadra koji bi radio sa djecom, a koji predstavlja ozbiljan izazov u radu ustanove.

Đurović je iskazala zadovoljstvo zbog saznanja da su uslovi u kojima djeca žive u skladu sa evropskim standardima u oblasti socijalne i dječije zaštite i istakla da očekuje da će biti još bolji u budućnosti, što mora biti cilj svih državnih institucija koje imaju ingerencije u ovoj oblasti-obajvili su iz Skupštine Crne Gore.

Najčitanije