22 C
Kotor

Slušaj online radio

Davidović: Gosti iz Rusije dolaze preko Istanbula, krajem avgusta odluka o otvaranju granice

Davidović

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović je, gostujući u Bojama jutra, kazao da je otvaranje granica sa Srbijom bio zahtjev turističke privrede.

– Još uvijek nije velik broj pristiglih turista, a interesovanje je zaista izraženo, međutim, postoje ograničavajuće okolnosti koje izaziva koronavirus – dodao je Davidović.

On je istakao da se najprije očekuje uspostavljanje avio-saobraćaja, “a ja se nadam da će to biti 19. kako je i najavljeno”, dodao je.

– Preliminarni datum za odlučivanje o otvaranju granica sa Rusijom je kraj avgusta – saopštio je Davidović i dodao da najviše gostiju iz Rusije trenutno dolazi preko Istanbula.

– Interesovanje kod ruskih turista za Crnu Goru je veliko, a ako uslijedi otvaranje granica, očekuje se veći priliv gostiju iz Rusije u septembru, oktobru, pa čak i početkom novembra -kazao je Davidović.

Kako je napomenuo, turistička privreda sama procjenjuje situaciju u vezi sa prilagođavanjem cijena, “nijednog trenutka nijesmo podržavali svođenje cijena na istorijski minimum, jer bi trebale godine za oporavak, ali smo se svakako zalagali za određeno racionalizovanje”, dodao je on i napomenuo da je svaki privrednik “odgovoran za sebe”.

Testiranje na aerodromima – foto EPA

Davidović je kazao da će post-sezona moći da smanji pad procenta turista, ali da ne može da pokrije jul i avgust.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je prije nekoliko dana donijelo nove uslove za prelazak granice za građane Sjedinjenih Američkih Država, Kosova, Albanije, Srbije, BiH i Sjeverne Makedonije, kao i državljane Crne Gore koji su boravili u tim državama.

Odlučeno je da, ako žele da uđu u Crnu Goru, državljani tih zemalja moraju da imaju ili negativan rezultat PCR testa, ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus klase IgG dobijen ELISA serološkim testom. Drugim riječima, moraju ili da dokažu da nisu inficirani, ili da su već preležali koronu.

Najčitanije