14.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Delegacija Zajednice opština Crne Gore u posjeti italijanskoj regiji Veneto

Delegacija Zajednice opstina na sastanku sa Ćambetijem

Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović dio je delegacije Zajednice opština Crne Gore koja je boravila u višednevnoj radnoj posjeti Regionu Veneto (Italija), na poziv predsjednika Skupštine Regiona Veneto Roberta Ćambetija.

Delegaciju su pored prvog čovjeka Tivta činili: Dušan Raičević – predsjednik Opštine Bar, Petar Smolović – predsjednik Opštine Bijelo Polje, Vladimir Martinović – predsjednik Opštine Kolašin i Darko Mrvaljević – sekretar Odbora za EU integracije Zajednice opština. Delegacija je imala priliku da se upozna sa načinom rada administracije Regiona Veneto, sa naglaskom na odnose sa institucijama Evropske unije.

Tokom radne posjete, Roberto Ćambeti upriličio je prijem za članove delegacije. Tom prilikom on je istakao značaj direktne saradnje lokalnih vlasti u Crnoj Gori sa kolegama iz EU. Podržavajući put Crne Gore ka punopravnom članstvu u EU, važno je sagledati šanse i mogućnosti koje taj proces pruža opštinama, ali i budućim obavezama u realizaciji evropskih javnih politika u lokalnim zajednicama. Posebno je naglasio značaj institucionalne saradnje koja se realizuje kroz Zajednički savjetodavni odbor Komiteta regiona EU i Zajednice opština Crne Gore, gdje se redovno razmjenjuju iskustva u različitim oblastima. Region Veneto je zainteresovan da i dalje pruža podršku opštinama u Crnoj Gori kako bi izgrađivale svoje kapacitete za implementaciju evropskih vrijednosti i standarda.

Predsjednici opština su istakli zadovoljstvo radnom posjetom i prilikom da se direktno upoznaju sa značajnim razvojnim inicijativama i projektima Regiona Veneto. Komnenović je iskoristio priliku da sa Ćambetijem razgovara o uspostavljanju unutrašnjeg pomorskog linijskog prevoza u Boki Kotorskoj, ali i o mogućnostima pružanja podrške ovom projektu kroz EU fondove.

Komnenović i Ćambeti

Za gostujuću delegaciju od posebnog značaja bilo je predstavljanje rada Regiona Veneto u implementaciji EU fondova u oblastima regionalnog i lokalnog razvoja, poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ističući nepodijeljenu posvećenost lokalnih vlasti u Crnoj Gori da se proces EU integracija ubrza, te da što prije budu u mogućnosti da koriste sve razvojne fondove koje su na raspolaganju opštinama u zemljama članicama, dogovoreno je da sledeća sjednica Zajedničkog savjetodavnog odbora bude održana u Kolašinu. U domenu konkretne saradnje, razgovarano je o aktuelnim EU fondovima u kojima mogu sarađivati opštine iz Crne Gore i Region Veneto.

Na kraju posjete, zajednički je konstatovano da se proevropski put Crne Gore mora održati kredibilnim i stabilnim, te da se mora povećati aktivno učešće opština u tom procesu, uz podršku lokalnih i regionalnih vlasti iz EU. Prepoznati potencijali saradnje između Regiona Veneto i opština u Crnoj Gori jesu primjer dobre prakse u razmjeni znanja, vještina i iskustava između lokalnih administracija.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije