16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Delta soj u Srbiji, virusolozi pozivaju na vakcinaciju

HEALTH CORONAVIRUS PANDEMIC – foto EPA

Da nema razloga za paniku od dolaska delta soja korona virusa u Srbiju, ali su nastavak imunizacije i poštovanje postojećih mera i dalje ključni za obuzdavanje epidemije rekla je virusološkinja Tanja Jovanović, članica državnog Kriznog štaba za borbu protiv bolesti COVID-19, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Da je novi tip korona virusa registrovan u Srbiji Ministarstvo zdravlja saopštilo je 1. jula, što je donelo i pitanja koliko je zarazan, u kom obimu su vakcine delotvorne i da li bi odgovor na mutiranu varijantu COVID-a 19 trebalo da budu i oštrije mere.

Tanja Jovanović, koja je članica Nacionalnog tijela za imunizaciju i profesorka beogradskog Medicinskog fakulteta, kaže za RSE da se delta tip brže prenosi i da je zarazniji od dosadašnjeg jer inficirana osoba može da prenese bolest na pet zdravih, dok je do sada taj odnos bio jedan na tri.

“Kod ovog soja klinička slika najčešće je kao u slučaju teške prehlade. U tom smislu razlikuje se od prethodne varijante, mada osobe koje su sklone infekciji mogu da razviju i teške forme kovida”, navela je Jovanović.

Ona je naglasila da aktuelni izmenjeni tip korona virusa, koji je najpre registrovan u Indiji, više ugrožava mlađe ljude nego što je do sada bio slučaj. Jovanović kaže da su se prva dva pacijenta kod kojih je u Srbiji utvrđen delta soj nedavno vratila sa planinarenja u Rusiji, da se upravo radi o mlađim osobama, i da je imunizacija ključna za odbranu i od ove mutacije.

“Pacijenti koji su na liječenju u našim bolnicama, uključujući i pomenute turiste iz Srbije, nisu bili vakcinisani. Već duži vremenski period 99 odsto hospitalizovanih zbog korona virusa nije bilo imunizovano”, istakla je Tanja Jovanović.

Najčitanije