20 C
Kotor

Slušaj online radio

Dender: Svaki upis na listu UNESKO-a znači bolju vidljivost u svijetu

Upis Bokeljske mornarice na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a donijeće bolju vidljvost i prepoznatljivost Crne Gore u svijetu, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Mornarice, Aleksandar Dender.

„To je kruna napora jedne velike grupe ljudi i Kotor je po treći put upisan na listu svjetske kulturne baštine“, kazao je Dender.

On je istakao da svaki upis na listu UNESKO-a znači bolju vidljivost u svijetu.

„Znači priznanje koje je svijet nama dao za te univerzalne vrijednosti koje baštini Kotor i Mornarica. Uz tu vidljivost dolaze i ekonomski benifiti“, ocijenio je Dender.

On je podsjetio da je Kotor upisom na listu svjetske baštine 1989. godine postao jedna od najpoznatijih destinacija kruzerskog turizma na Mediteranu.

„Uz Veneciju i Dubrovnik treći grad po posjećenosti je Kotor, upravo zbog toga što je prepoznat u svijetu kao mjesto koje je upisano listu svjetske kulturne baštine“, rekao je Dender.

Nada se, kako kaže, da će ovo priznanje koje je nedavno dobila Mornarica podstaći i mlade da im se pridruže i da učestvuju u svečanostima.

Dender kaže da je Mornaricu kroz vjekove spasilo čvrsto pridržavanje njenih principa i onoga što je napisano u statutima.

On napominje da Mornarica nikada sebi ne bi dozvolila da bude folklorna organizacija.

Dender podsjeća da tokom godine imaju četiri fešte.

On dodaje da Kolo potiče još iz Srednjega vijeka i sadrži mistične elemente i prizore uglavnom iz mornarskog života.

„To je primjetno naročito kada se posmatra odozgo, jer se tada vide figure koje pokazuju čvor, verige i slično“, pojasnio je Dender.

Prema njegovim riječima, kolo se nekada igralo iz zvuke bubnjeva, sve do 19. vijeka kada dobija muziku, a muzika i tekst.

„Kolo mogu da plešu samo muškarci, ali ne zato što smo mi maskilisti, nego je prosto kroz vjekove to tako definisano. U članstvu mi imamo žene i djevojke koje prate nastupe Bokeljske mornarice“, zaključio je Dender

Izvor:Mediabiro

Najčitanije

Bokeski-Forum_320x250