33 C
Kotor

Slušaj online radio

Deset odsto boravišne takse za obnovu kulturne baštine

Verona

Opština Tivat najmanje jednom godišnje objavljivaće Javni poziv za finansiranje projekata valorizacije kulturne baštine na području tog grada. Ti projekti finansiraće se od dijela novca koji se naplati od turista na ime boravišne takse.

Po zakonu, 10% sredstva od naplate  boravišne takse, namjenski se izdvaja „projekte valorizacije kulturne baštine, koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i prmociju kulturnih dobara.“

Stoga će, počev od ove godine, Opština Tivat objavljivati javni poziv za finansiranje projekata valorizacije kulturne baštine na području najmanje bokeljske opštine, nakon usvajanja redovnog godišnjeg Finansijskog izvještaja Turističke organizacije.

„Kulturni turizam  predstavlja važnu komponentu turističke ponude, i u tom smislu neophodno je povesti posebnu pažnju valorizovanju kulturne baštine. Zakonom o zaštiti kulturnih dobara uređuju se vrste i kategorije kulturnih dobara, načini utvrđivanja zaštite, režim i mjere zaštite, prava i obaveze vlasnika i držaoca kulturnih dobara, kao i druga pitanja od značaja i očuvanje kulturnih dobara. Unapređenje kulturne baštine Crne Gore, shodno nacionalnom programu razvoja, realizuje se u kontekstu održivog razvoja i to, pored ostalog, i njenim promovisanjem za investiciona ulaganja koja su neophodna u cilju njenog revitalizovanja i očuvanja“- naveli su iz Opštine dodajući da Zakon o boravišnoj taksidaje mogućnost uspostavljanja posebnog namjenskog fonda za valorizaciju kulturne baštine, u visini od 10 odsto sredstava sakupljenih naplatom te takse.

Lokalna uprava Tivta imenovala je i posebnu Komisiju za odabir projekata valorizacije kulturne baštine,  a koju čine sekretarka opštinskog Sekretarijata za kulturnu i društvene djelatnosti mr Dubravka Nikčevič, direktorica TO Tivat Gabrijela Glavočić i direktorica JU Muzej i galerija Tivat Jelena Bujišić.

Evidenciju o raspodjeli i utrošku sredstava za projekte valorizacije kulturne baštine, vodiće Turistička organizacija Tivat i o tome izvještavati Nacionalnu turističku organizaciju kvartalno, a Skupštinu Opštine jednom godišnje.

Inače, TO Tivta je od naplate boravipne takse u 2017. prihodovala nešto preko 300 hiljada eura, što znači da bi godišnje za projekte valorizacije kulturne baštine moglo biti izdvajano oko 30 hiljada eura.

Izvor:S.L

Najčitanije