3 C
Kotor

Slušaj online radio

Detalji smrtonosnog pohoda u osnovnoj školi u Nashvilleu

Audrey Hale
Foto: Metropolitan Nashville Police Department / Reuters

Sjedinjene Države potreslo je još jedno strašno masovno ubojstvo, i to ponovno u jednoj školi. U privatnoj kršćanskoj osnovnoj školi u Nashvilleu ubijeno je šest osoba, među kojima troje devetogodišnje djece. Samo od početka ove godine, dakle u nepuna tri mjeseca, to je već 130. slučaj masovne pucnjave u SAD-u.

Napadačica naoružana dvama kalašnjikovima i pištoljem propucala je staklo na sporednom ulazu, ušla u školu i počela svoj smrtonosni pohod. Pucala je na sve na koje je naišla. Ubila je troje učenika i još tri osobe zaposlene u školi. Policija ju je identificirala kao 28-godišnju Audrey Hale, koja se izjašnjavala kao transrodna osoba, a i sama je bila bivša učenica kršćanske škole Covenant School.

– Odgovor policije bio je brz. Policajci su ušli na prvi kat škole i čuli pucnjeve s drugog kata. Odmah su krenuli onamo te vidjeli napadačicu kako puca. Otvorili su vatru i usmrtili je, rekao je Don Aaron, glasnogovornik policije u Nashvilleu.

Od ulaska napadačice do završetka policijske intervencije prošlo je samo 14 minuta. Bez brze intervencije snaga reda broj žrtava vjerojatno bi bio znatno veći. Napadačica je imala detaljan nacrt škole, a za sobom je ostavila i manifest koji analizira policija.

– Nije li vam dosta izvještavanja o takvim masovnim ubojstvima? Ja sam iz Highland Parka u Illinoisu. Moj sin i ja preživjeli smo masovnu pucnjavu prošlog ljeta. Kako je moguće da se ovakvo što i dalje događa? Nasilje vatrenim oružjem glavni je ubojica naše djece i tinejdžera, rekla je Ashbey Beasley, stanovnica Illinoisa na odmoru u Nashvilleu.

Američki predsjednik Joe Biden školsku pucnjavu u Nashvilleu nazvao je odvratnom i pozvao na konkretne korake kako se takvi slučajevi više ne bi ponavljali.

– Moramo učiniti više kako bismo zaustavili nasilje vatrenim oružjem. Ono razdire naše društvo, razdire dušu naše nacije. Ponovno pozivam Kongres da prihvati moj prijedlog zakona o zabrani jurišnog oružja, poručio je Biden.

Prije manje od godinu dana, u teksaškom gradiću Uvaldeu bivši učenik u osnovnoj je školi ubio 19 učenika i dvoje učitelja, a nakon toga dogodilo se i nekoliko manjih napada u školama diljem SAD-a. Predsjednik Biden naredio je da zastave u cijeloj zemlji do kraja mjeseca budu spuštene na pola koplja.

Stanovnici Nashvillea održali su u crkvi bdjenje za žrtve napada.

Izvor:HRT

Najčitanije