20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Digitalizacije podvodne kulturne baštine u okviru projekta WRECKS4ALL

Digitalizacija podvodne baštine

Obuka 3D fotogrametrije, odnosno digitalizacije podvodne kulturne baštine je jedna od najbitnijih projektnih aktivnosti u okviru projekta WRECKS4ALL koji vodi Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore, a dio je Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 pod nazivom: “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude”.

Jedan od bitnih ciljeva projekta je podizanje nacionalnih kapaciteta za digitalnu dokumentaciju podvodne kulturne i prirodne baštine i prostora uopšte kroz obuku koja se fokusira na fotogrametrijsku metodu. Radi se o state of the art metodologiji i inovativnom pristupu digitalizacije koji smanjuje resurse i troškove uz korišćenje široko dostupne opreme.

Fotogrametrijska metoda donosi izuzetne rezultate digitalne preservacije i atraktivne prezentacije digitalizovanih prostora i objekata. Sama po sebi fotogrametrijska metoda je uvod u remote sensing metode (side scan sonarmultibeamsubottom profilermagnetometer, itd.) koje se koriste za mapiranje morskog dna.

Ovaj tip obuke ranije nikada nije organizovan u Crnoj Gori. Uzimajući u obzir rijetkost, inovativnost i tržišnu cijenu, ovo je jedinstvena prilika da predstavnici ronilačkog turizma i relevantnih institucija dobiju priliku da unaprijede svoje znanje i modernizuju svoju praksu.

Obuka za 10 polaznika će se održati u hotelu Avala u Budvi, od 26. do 30.11.2021. godine.

Izvor:UCG
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije