16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Digitalizovano i obrađeno oko 5.000 fotografija

Jedna od prvih fotografija Tivta iz druge polovine 19.vijeka

Centar za kulturu Tivat  (CZK) do sada je digitalizovao  blizu 5.000 starih fotografija Tivta i oformio bazu podataka za njih.

Najnovijom sistematizacijom te javne ustanove, u CZK je predviđena i jedinica posvećena fotografiji i filmu jer CZK raspolaže ogromnom i vrijednom arhivom fotografija i negativa nekadašnjeg INDOK centra Tivat. U tom gradu djeluje i Foto, video i kino klub „Mladost“ iz Donje Lastve koji ove godine slavi 60-tu godišnjicu osnivanja. Za to vrijeme članovi „Mladosti“ i fotografi nekadašnjeg INDOK Centra, napravili su značajnu  i vrlo vrijednu foto i video dokumentaciju iz novije istorije Tivta.

Što se do sada obrađenih i digitalizovanih starih fotografija Tivta tiče, nastalih od osamdesetih godina 19.stoljeća do kraja 20.vijeka, iz CZK ističu da su u prethodnom peridu upravo iz tog fundusa, nastalo nekoliko izložbi i kataloga koje su prikazane ovdašnjoj javnosti.

To su izložbe i kolekcije „Antiun Žeželić, orkestar Teodo-Tivat 1891.“, „Tivat u Velikom ratu“, „Faculeti i barete“, „Istorija jedne mladosti“, „O razvoju zdravstva u Tivtu“ kao i „Tivat na razmeđu vjekova“. Dio fotografija iz ove posljednje izložbe je i uveličan i danas krasi zidove zgrade Opštine Tivat gdje su one u stalnoj postavci.

pine

„U analognoj formi u CZK se čuva još izvjestan broj fotografija sa sadržajem iz društveno političkog života grada (SKJ, SKCG, SSRN, SSJ, SSCG, SUBNOR itd,), zatim Crvenog krsta, mjesnih zajednica, ambijentalnih cjelina na području tivatske opštine nakon zemljotresa 1979.godine, obnove, izgradnje i radnih akcija. Kada su u pitanju filmovi, važno je napomenuti da se kompletan materijal nalazi  u posjedu FKK „Mladost“, da se radi o 8mm i 16mm amaterskim filmovima za koje ne postoje uslovi digitalizacije u CZK Tivat (adekvatna oprema) i da bi se u saradnji sa FKK „Mladost“ za taj postupak trebalo angažovati osposobljene i stručne firme i pojedince, o čemu u samom  klubu već postoji prethodno iskustvo.“- naveo je direktor CZK Tivat Neven Staničić u diopsu koji je na temu statsusa fotografske i video baštine Tivta, uputio Savjetu za kulturu Opštine Tivat.

Pored forofragija koje se čuvaju u zbirci CZK, u Tivtu postoji i veoma značajna i bogata foto-zbirka iz istorije nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal koja se danas čuva u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra. Izuzetno bogata i vrijedna je i zbirka fotografija i negativa čiji je autor poznati tivatski novinar i fotrograf, pokojni major Ivan Vulanović, a koju čuva njegova porodica. Vulanović je, perom i foroaparatom, bio hroničar razvoja Tivta u periodu poslije Drugog svjetskog rata do početka osamdesetih godina prošlog vijeka i za sobom je ostavio nekoliko hiljada vrijednih fotografija i negativa koje se odnose na gotovo sve aspekte života u Tivtu, kao i na dešavanja u bokeljskim garnizovima Jugoslovenske Ratne Mornarice čiji je pokojni Vulanović bio oficir.

Izvor:S.L.

Najčitanije