16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dinara je proglašena 12. Parkom prirode u Hrvatskoj

Dinara – foto krenizdravo.hr

Hrvatski sabor je jednoglasno izglasao Zakon o proglašavanju Parka prirode “Dinara”. Hrvatska tako trenutno ima 12 parkova prirode i osam nacionalnih parkova. Priča oko proglašenja Dinare parkom prirode zakotrljala se 2018. godine na inicijativu Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, te jedinica lokalne samouprave s tog područja.

Inače bili smo među rijetkim zemljama koje nisu zaštitile svoj najviši vrh, a na ovu odluku stanovnici čekaju 15 godina. Mještani ovog kraja sada sve nade polažu u turizam što kroz mogućnost smještaja što kroz gastronomsku ponudu koja bi uključivala lokalne proizvođače hrane. Priznanje je ovo Dinari na kojoj raste čak petina vrsta hrvatske flore. Planinari i alpinisti dolaze ovdje iz cijelog svijeta, a proglašenje parka je prilika za razvoj i to održivi, cijelog područja Dinare.

Područje obuhvaća hrvatski dio planina Dinare, Troglava i Kamešnice, izvorišnog i gornjeg dijela toka rijeke Cetine te krških polja uz Cetinu – Hrvatačko, Paško i Vrličko. Park prirode “Dinara”, odnosno njegovo područje, značajno je zbog očuvanih izvornih prirodnih vrijednosti, bogate georaznolikosti, brojnih divljih vrsta flore i faune, endema te cjelokupne raznolikosti prirodnih i poluprirodnih staništa, vrijednosti proizašlih iz višestoljetne tradicije ljudskog korištenja prostora, autohtonih pasmina i sorata te bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa sačuvanog u brojnim arheološkim nalazima i kulturno – povijesnim lokalitetima.

Površina novoproglašenog parka iznosi 63.000 hektara, a područje koje se ovim Zakonom proglašava parkom prirode nalazi se u Splitsko–dalmatinskoj županiji s udjelom od 63 % kopnene površine te u Šibensko–kninskoj županiji s 37 % površine. Za provođenje ovoga Zakona za osnivanje javne ustanove te upravljanje zaštićenim područjem u državnom proračunu je predviđen iznos od 474.000 kuna u ovoj i 529.000 kuna u 2022. godini.

Najčitanije