20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

‘Dingač na inauguraciji Joea Bidena nije prilika samo za Pelješac, već i za cijelu Hrvatsku; još da nema korone…‘

vino

Inauguracija novog američkog predsjednika Joea Bidena u srijedu događaj je u koji su bile uprte oči cijelog svijeta. Gosti novog američkog predsjednika imali su priliku probati ne samo jedno, nego čak dva hrvatska vina prvo hrvatsko zaštićeno vino – dingač, i i vina sorte zinfandel. Inače, na lokalitetima Dingač i Postup na poluotoku Pelješcu, na južnoj strani otoka Hvara te na dobrim položajima bračkog i viškog vinogorja nastaje najbolji plavac, a plavac mali najznačajnija je autohtona sorta grožđa u Hrvatskoj.

Dingač je na dobar glas došao prije 15. stoljeća te se prodavao po višim cijenama od svih drugih vina na tržištu. Riječ je o vrhunskom suhom crnom vinu, zaštićenom Ženevskom konvencijom 1961. godine i prvom hrvatskom vinu zaštićenom zakonom. Više od 90 posto plavca proizvodi se na Pelješcu, a činjenica da je ono na stolu Joea Bidena odlična je promocija za samo vino, ali i za cijelu Hrvatsku, kaže tportalu Slobodan Rosić, tajnik udruge Plavac mali s Pelješca.

Pelješac

‘Mislim da ovo prilika za cijelu Hrvatsku, ipak je to velika stvar da se na stolu na inauguraciji nađe boca vina iz Hrvatske. Nije sad tu važan ni proizvođač, već Pelješac, Dubrovačka-neretvanska županija i Hrvatska. Mislim da bismo mi vinari, kao i sve naše županije i komore trebali krenuti u dobru vinsku kampanju da se dingač nađe na karti svijeta, to je dobar put’, kaže nam Rosić.

Kaže da takvu priliku svakako treba iskoristiti zbog pandemije koronavirusa koji je posve usporio prodaju:

‘Zbog korone ne možemo ponuditi ni dan otvorenih vina. Imamo velike zalihe neprodanog vina na skladištima i svaki dan očekujemo da se otvore restorani i kafići. Vino nismo dali u destilat, odležat će godinu dana bez prihoda, ali vinarima je teško, već godinu dana su bez prihoda’, zaključio je.

Najčitanije