26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Diskoteka Teutina špilja definitivno odlazi u istoriju

Nostalgična nadanja mnogih Novljana da će ponovo proraditi nekada omiljena diskoteka Teutina špilja , definitvno se neće ostvariti. Nedavno je Jovan Vukalović direktor kompanije Lighthouse kazao da je u toku izrada projekta koja će nekadašnji prostor u kojem je radila diskoteka pretvoriti u višenamjensku salu za potrebe kongresnog turizma, ali i drugih dešavanja u gradu.

Podsjećamo da je riječ o prostoru   gdje su od kraja šezdesetih godina prošlog vijeka radili noćni klub i diskoteka Teutina špilja.

Riječ je o prizemlju bivšeg hotela Jadran koji su od vlasnika Anta Cvrlje, 1937. godine kupili srpski biznismeni Savčić i Stanković koji su bili i vlasnici u zemljotresu srušenog hotela Boka. Hotel Jadran je stradao u bombardovanju 1944. godine, a 1948. godine je konfiskovan. Nakon što je opština na prizemlje stavila betonsku ploču,  kako bi ga zaštitila od daljeg propadanja, HTP Boka je 1967. godine, prizemlje objekta renovirala i u njemu otvorila  ekskluzivni noćni klub sa stripzitetom Beti i mađioničarem.

Za klub nije vladalo veliko interesovanje, jer Herceg Novi tih godina još uvijek nije imao klijentelu za tu vrstu zabave. Zato je skoro nemoguće bilo ući, naročito tokom ljetnjih večeri u popularnu diskoteku koja je, sedamdesetih godina, počela da radi umjesto noćnog kluba.

Diskoteka Teutina špilja – foto arhiv M. Dobrilović

“Teutina špilja bila je kultno mjesto koje je svojim značenjem prevazilazila Herceg Novi. Bila je dio nekog uzbudljivog mediteranskog, ali i novog duha koji su donosili klubovi te vrste. Bila je kompatibilna sa baštama hotela Boka, Plaža,… koji su imali drugu vrstu ponude i zabave, ali ipak u fuknkciji duše grada”, ocjenje dramski pisac Novljanin Stevan Koprivica koji je i sam proveo mnoge noći u Teuti.

“Tu smo se upoznavali, zaljubljivali beskrajno dobro provodili”, sjeća se Željka, Milan Dobrilović, vrijedni hroničar grada  kaže da su to bila srećna vremena. Sjeća da bi društvo prvo sjedilo “na šipke” u centru grada, mjerkajući djevoke i čekajući da se otvori dikoteka. Navodi i  da se pisala i peticija da prostor Teutine špilje ne promijeni namjenu, ali bez uspjeha.

“Diskoteku Teutina špilja “napravili su” đaci hercegnovske Umjetničke škole “, podsjetio je Ranko Čabrilo koji je u njoj radio kao DJ.

Prostor bivše diskoteke prije desetak godina firma Imobilia kupila je Gradsku kafanu i prostor Teutine špilje. Vlasnici su bili planirali da ponovo otvore ekskluzivnu diskoteku na oko 1.500 kvadrata na dva nivoa, a potom je bio urađen i idejni projekat za izgradnju hotela koji bi se gradio u gabaritima starog Jadrana. Projekat je, zbog “zatvaranja” pogleda na Gradsku luku i Bokokotorski zaliv, naišao na osudu i stručne i laičke javnosti, pa nikada nije ni zatražena građevinska dozvola za njegovu gradnju, pa tako  nikada nije izgrađena ni najavljivana diskoteka.

Teuta i terasa Gradske kafane – foto S. Kosić

Gradska kafana i prostor nekadašnje diskoteke krajem 2016. ponovo je promijenila vlasnika. Kupila ih  je kompanija Lighthouse of  Montenegro u u okviru koje posluje hotel Lighthouse u Igalu i restoran Jadran na Škveru.

“Kada već ne možemo vratiti objekat (Tutinu špilju) u nekadašnje stanje, jer je bivši vlasnik  u potpunosti očistio prostor i uklonio ono po čemu je bio prepoznatljiv, odlučili smo se za izgranju višenamjenske sale koja nedostaje gradu”, kazao je Vukalović.

I da parafraziramo dramaturga Stevana Koprivicu – “izlišno je plakati, ali malo sjećanja uvijek dobro dođe”.

/S. Kosić/

https://bokanews.me/featured/dardin-dr-relje-zivojnovica-oaza-mira-ljepote-i-biljnih-cudesa/

Najčitanije