25.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Dnevni centar za osobe starije od 27 godina – vidljivi pozitivni rezultati rada ovog lokalnog servisa

Dnevni centar za starije osobe

Vidljivi  dobri rezultati rada Dnevnog centra za osobe starije od 27 godina



Otvaranjem ovog dnevnog boravka u Herceg Novom  u oktobru prošle godine,  pružena je podrška osobama sa invaliditetom starijim od 27 godina. Nakon pet mjeseci rada Dnevnog centra, vidljivi su pozitivni rezultati rada ovog lokalnog servisa.

Herceg Novi je četvrti grad u Crnoj Gori u kome je otvoren Dnevni boravak za osobe sa invaliditetom starije od 27 godina. Trenutno u Dnevni centar dolazi 12 korisnika, a slobodna su još tri mjesta, kaže predsjednica NVO Nova šansa u Novom, Vesna Odalović.

-Svi oni imaju više od 27 godina, imamo troje koji imaju do 30 godina a ostali su svi preko 30, 40, a imamo i jednu gospođu preko 50 godina. Mislim da ima još interesenata, ali nekako su svi skeptici  dok ne vide kakva su iskustva drugih- kaže Odalović.

Korisnici Dnevnog centra rado dolaze i u svemu aktivno učestvuju.

– Naš radni dan počinje  u 7:30 do 8:30 ili 9:00 h rade  vežbe razgibavanja u fitnes sali, nakon toga se radi higijena ruku, imaju doručak i onda se kreće  sa radionicama.  To su  psihosocijalne radionice, kreativne radionice i sve zavisi od njihovog raspoloženja, Procjenimo da ako nisu raspoloženi za neke druge aktivnosti,  pustimo im muziku i svi  plešemo i trudimo se da im bude lepše. Na tim kreativnim radionicama ih učimo  raznim stvarima, motoričkim vještinama gdje  probamo da ih naučimo da koriste makaze i da boje, da kombinuju boje, probamo da ih naučimo i da gledaju na sat, mada to ide dosta otežano ali, eto, neki se uklope neki ne. Objašnjavamo im kako treba postupe ako im  nije dobro, kako će pozvati Hitnu pomoć, koji je broj Hitne pomoći, čemu služi ta Hitna pomoć, kako izgledaju kola hitne pomoći. Učimo ih da to nije ništa strašno da to svako radi, ali oni su svi istraumirani i njima je to  strašno,  uvek su uplašeni.

Predsjednica NVO Nova šansa u Novom zadovoljna je di sada postignutim rezultatima.

-Moram da kažem da su rezultati fantastični. Kad su došli ovde, niko  ni sa kim nije komunicirao, a sada, verujte, oni jedva čekaju da se završe radionice da bi počeli slobodne aktivnosti, stoni fudbal, pikado, ili da odu u fitness salu da šutiraju loptu. Ovdje je neki njihov kutak gdje mogu da se opuste. Naš je zadatak da ih socijalizujemo, krajnji cilj jeste socijalizacija. Osobu od 30,40 godina vi nešto posebno  ne možete da učite osim tim životnim stvarima I da su što više socijalizovani. To je krajnji cilj i po meni, s obzirom da sam I majka jednog momka koji nije korisnik ovog dnevnog centra, mislim da je to nama roditeljima najvažnije, da se oni socijalizuju, da se uklope u društvo u zajednicu I to je to- navodi Odalović.

Dnevni centar licenciran je za 15 osoba. Licenca traje 6 godina. Problem je što što je ovde angažovan mali tim stručnog kadra.

Malo nas je, imamo vozača,  negovateljicu, medicinsku sestru, psihologa i voditelja kreativnih i radno – okupacionih radionica. Ja sam tu kao neko ko je administrator, ali svi učestvujemo u svim radionicama da bismo kod njih postigli što veći uspjeh. I baš zato što je uvjek neko pored njih, animiramo ih oni imaju takav rezultat i jedva čekaju da dođu. To su riječi njihovih roditelja, od kojih svakodnevno dobijamo pohvale.-kaže Odalović

NVO Nova šansa u Novom trenutno sarađuje samo sa Ministarstvom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i jedino  sa njima realizuju projekat olakšavanja pristupačnosti mora osobama sa invaliditetom. Sa drugim ministarstvima za sada nema projekata, kaže Odalović.

-Ne znam šta je u pitanju. Razmišljam da zakažem i da pitam o čemu se radi. Kada radite 15 godina jedan posao i onda dobijete odgovor da vam projekat nije prošao zato što niste dobro opisali osobe sa invaliditetom, a vama je pre svega porodični život takav, a onda još dođete na posao I isti taj posao radite.  Ko to može da mi kaže da ja to ne znam da opišem šta to njima treba. Ja sa vrata  kada dođu, vidim u kakvom su stanju i da li su u stanju da isprate planirani program ili ćemo raditi neku opuštenu varijantu – navodi Odalović.

Za pet mjeseci rada pokazalo se da je odluka o otvaranju Dnevnog centra dobra i korisna. Pomaže djeci od 27 +, ali I njihovim porodicama. Roditelji stare i sve manje se mogu brinuti o svojoj djeci, jer iako su oni odrasli ljudi, roditelji  moraju da se brinu o njima 24 sata. Dnevni centar omogućava tim osobama da se druže, zabave, da nešto nauče, a njihovim roditeljima da malo predahnu, da se odmore i da se bave i ekim drugim stvarima.Otvaranjem ovog dnevnog boravka u Herceg Novom  u oktobru prošle godine,  pružena je podrška osobama sa invaliditetom starijim od 27 godina. Nakon pet mjeseci rada Dnevnog centra, vidljivi su pozitivni rezultati rada ovog lokalnog servisa.

Herceg Novi je četvrti grad u Crnoj Gori u kome je otvoren Dnevni boravak za osobe sa invaliditetom starije od 27 godina. Trenutno u Dnevni centar dolazi 12 korisnika, a slobodna su još tri mjesta, kaže predsjednica NVO Nova šansa u Novom, Vesna Odalović.

-Svi oni imaju više od 27 godina, imamo troje koji imaju do 30 godina a ostali su svi preko 30, 40, a imamo i jednu gospođu preko 50 godina. Mislim da ima još interesenata, ali nekako su svi skeptici  dok ne vide kakva su iskustva drugih- kaže Odalović.

/LJ. Veljković/

Najčitanije