8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tivat dobilo prvo protivpožarno vozilo

Sa dodjele vatrogasnog vozila DVD Tivat

Gradonačelnik Tivta Željko Komnenović, potpredsjednik te Opštine Vladimir Arsić, v.d. načelnik opštinske Službe zaštite i spašavanja Milorad Giljača i komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtolli“ iz Radovića Milan Vukošić, uručili su danas ključeve navalnog protivpožarnog vozila marke DAF, komandiru Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Tivat“ Draganu Franoviću.

Polovno vozilo kapaciteta 7.000 litara vode i 200 litara pjenila prije dvije godine kupila je Opština Tivat a do sada je korišteno u DVD „Krtoli“. Budući da Krtoljani više nemaju potrebu za tim vozilom, ono je dodijeljeno prje godinu dana formiranom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu „Tivat“ koje je tako nakon jednog terenskog automobila koje im je lani poklonio Caritas Kotorske biskupije, dobio i svoje prvo namjensko protivpožarno vozilo.

„Uručivanjem ovog vozila na korištenje DVD „Tivat“ Opština i praktično iskazuje svoju opredijeljenost da pruži podršku ljudima koji su volonteri  i koji su svojim dobrovoljnim zalaganjem, mnogo puta do sada pokazali da su požrtvovani, hrabri, da vole svoj grad i da su posvećeni ovoj zajednici. Lekcije koje smo naučili prije nekoliko godina kada je Tivat bio pogođen nizom katastrofalnih šumksih požara, pokazale su da je uloga dobrovoljnih vatrogasnih društava kakva mi sada imamo dva, nezamjenljiva. DVD „Kroli“ to radi već godinama, a smatram da će i DVD „Tivat“ koje je do nedavno bilo samo dobroboljni vatrogasni vod, dati svoj puni doprinos i na pravi način obavljati svoje uloge u sistemu zaštite i spašavanja u našoj opštini a čija je okosnica, naravno, profesionalna SZS Opštine Tivat“- kazao je gradonačenik Komnenović dodajući da će lokalna uorava u granicama svojih finansijskih mogućnosti, nastaviti da ulaže u opremanje i razvoj sistema zaštite.

„Veoma nas raduje što u Tivtu imamo veliko intersovanje ljudi-volontera za vatrogasni poziv i što su DVD-i sve masovniji. Oni pritom iskazuju nevjerovatan entuzijazam što potvrđuje i izgled ovog objekta – nekadašnje gradske Vatrogasnice koju sada koristi DVD „Tivat“ a koje su članovi tog društva svojim  radom i sopstvenim sredstvima sredili, opremili i prilagodili svojim potrebama. Oni su sami obezbjedili tehnička sredstva veze, dio lične zaštitne i sitnije opreme, a mi i SZS Tivta ćemo nastaviti da ih podržavamo u radu i daljem opremanju.“- obećao je gradonačelnik, naglasivši međutim, da Opštini prestoji priritetno ulaganje značajnih sredsta u remonte i sređivanje specijalnih vozila i opreme opštinske SZS, jer ona podliježu redovnim obaveznim skupim servisima i atestiranju.

Komandir DVD „Tivat“ Dragan Franović istakao je da to društvo trenutno ima 14 članova od kojih je jedna djevojka i da je do sada imalo dvadesetak razbih inervencija, mahom asistencija profesionalnoj SZS Tivat prilikom gašenja većih požara.

„Do sada nismo imali specijalno protivpožarno vozilo, pa nam dobijanje ovog kamiona jako puno znači, ne samo u smislu poboljšanja našiih mogućunosti da intervenišemo u šumskim i požarima na objektima, već i za obuku i uvježbavamnje naših članova.“- istakao je Franović dodajući da im je sada prioritet nabavka adekvatne lične zaštitne opreme koja se koristi prilikom intervencija.

Komandir SZS Tivat Milorad Giljača podvukao je da Tivat jedan od lidera u regionu kada je u pitanu volonterizam u ovblasti zapštite i spašavanja o čemu svjedoči činjenica da u prostorno najmanjoj opštini u Crnoj Gori, pored profesionalne SZS, djeluju i dva dobrovoljna vatrogasna društva.

„Raduje nas taj narastajući etnizijazam i energija sve brojnijih volontera da se bave ovom humanom i plemenitom  djelatnšću i mi kao SZS ćemo maksimalno izaći u susret dobrovoljcima u Tivti i u Krtolima kroz obuku i kroz navbavku opreme, jer su se oni u brojnim dosadašnjim akcijama i intervencijama, dokazali sposobnima i dokazali da se na njih uvijek može računati. Mi njih doživljamvamo kao neodvojivi dio našeg sistema zaštite i spašavanja i na ta dva DVD gledamo i kao zametak buduće neke Civilne zaštite za slučajeve večih nepogoda“- istakao je Giljača.

Izvor:S.L.

Najčitanije