14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Studijski program u Igalu okosnica rada Instituta i razvoja struke u gradu i državi

Dodjela diploma

U Institutu „Dr Simo Milošević“ danas je upriličena svečana dodjela diploma studentkinjama i studentima koji su uspješno završili osnovne i specijalističke studije na programu Primijenjena fizioterapija Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Ovaj povod bio je prilika da se istakne značaj ove visokoškolske ustanove za razvoj fizioterapije u gradu i državi, kao i za funcionisanje Instituta kao okosnice zdravstvenog turizma u zemlji.

Diplome je studentkinjama i studentima uručila prodekanica za nastavu Medicinskog fakulteta, prof. dr Aleksandra Vuksanović-Božarić. Diplomcima se u ime Opštine Herceg Novi obratio potpredsjednik Mirko Mustur, a u ime Instituta izvršni direktor, dr Savo Marić.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine, Ivan Otović, sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Vasilije Ćuković, rukovodilac Studijskog programa Primijenjena fizioterapija, dr Dušan Mustur, direktorica sektora medicine u Institutu, dr Marina Delić, direktorica Bolnice Meljine, dr Olivera Mihajlović-Elez i predsjednica Komore fizioterapeuta Crne Gore, Nataša Matković.

Potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur je čestitao diplomcima i istakao da je studijski program primijenjene fizioterapije od izuzetnog i višestrukog značaja za Herceg Novi, zbog čega Opština predstavlja podršku i partnera u namjerama uprave da ga održe kvalitetnim i konkurentnim.

Dodjela diploma – Mustur

„Lokalna uprava je već preduzela korake i inicirala da u okviru projekta gradnje osnovne škole u Igalu bude izgrađena i nova zgrada za ovaj fakultet. Predložili smo Vladi Crne Gore da na lokaciji koju je Radna grupa odradila kao najpogodniju za ovu namjenu izdaju UT uslove za gradnju škole i zgrade fakulteta. Nadamo se da će ova inicijativa naići na razumijevanje jer su adekvatni uslovi za pohađanje ovog studijskog programa u Igalu od interesa za razvoj fizioterapije, zdravstvenog i medicinskog turizma u našem gradu i državi, kao i za stručno usavršavanje kadrova koji su nam neophodni“, kazao je Mustur.

On je podsjetio da današnji studijski program primijenjene fizioterapije u Igalu predstavlja nastavak tradicije duge više od četiri decenije, kao i pretpostavku i garanciju kvaliteta koji nudi Institut. Osim toga, ovaj program je važan jer u Herceg Novi dovodi perspektivne ljude, koji teže ličnom i profesionalnom razvoju i napretku.

Čestitajući diplomcima, prodekanica za nastavu Medicinskog fakulteta, prof. dr Aleksandra Vuksanović-Božarić, kazala je da fizioterapeuti svojim radom „vraćaju dostojanstvo i kvalitet životu“. Poručila im je da treba da budu ponosni na ustanovu u kojoj su sticali i stiču znanje, jer je banjsko liječilište u Igalu „dragulj Mediterana koji na mapi Evrope ima svoje prepoznatljivo mjesto“.

žDodjela diploma – Vuksanović Božarić

„Kroz aktivnosti studenata u osjetljivoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori, težnja Medicinskog fakulteta je promocija i konkurentnost sa svjetski priznatim fakultetima, prepoznatljiv identitet na mapi akademske zajednice, uz benefit društvu u cjelini“, kazala je Vuksanović-Božarić i poželjela diplomiranim studentkinjama i studentima da „punog srca i s ljubavlju nastave utabanim stazama humanosti medicinske struke“.

Najnovija znanja iz fizikalne medicine i rehabilitacije studentima nesebično prenose najstručniji kadrovi Instituta.

„Moj savjet vam je da se na ovom ne zadržite, nego da ulažete u sebe i dalje, da usvajate nove vještine i znanja i da budete značajni činioci u ovoj zajednici. Na nama je da stvorimo uslove da ove vaše diplome i diplome vaših kolega sa drugih fakulteta  budu vrijednovane kako valja i kako treba u ovoj državi“, poručio je izvršni direktor Instituta, dr Savo Marić.

U ime diplomiranih studentinja i studenata prisutnima se obratio Jovan Đurišić. On se zahvalio profesorima i zaposlenima na studijskom programu Primijenjene fizioterapije, na nesebičnoj pomoći, prenijetom znanju i savjetima.

„Mi nastavljamo dalje, slijedi nam još mnogo toga. Nastavićemo da se trudimo da svakoga dana budemo bolji i da svijet oko nas činimo boljim“, zaključio je Đurišić.

Najčitanije