16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Dodir nasljeđa”- za osobe sa ošećenjima vida u Dnevnom boravku u Rakitama

Otvaranje izložbe

Posjetioci mogu da na Brajevom pismu, uz audio zapis dostupan preko QR koda., kroz dodir reljefnih crteža u 2D štampi, dožive ljepotu 15 predmeta iz pet crnogorskih muzeja



 Osobe “trećeg doba” i poslenice Opštine Kotor, koje se bave pravima starih, nemoćnih i osoba sa invaliditetom, zajedno su uživale u postavci izložbe “Dodir nasljeđa – Heritage touch”, koja je otvorena u prostorijama Dnevnog boravka za odrasla i starija lica i lica sa invaliditetom u Rakitama. Oni su imali priliku da pogledaju reprezentativne eksponate iz pet muzeja Crne Gore- Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, Zavičajnog muzeja Pljevalja, JU Muzej i galerija Tivat, Zavičajnog muzeja Nikšića i OJU Muzeji Kotor, da pročitaju najvažnije informacije o njima, sa posebnim reljefnim crtežom istih (2D štampa) uz tekst na Brajevom pismu, a pored toga, obezbijeđen je i audio zapis, dostupan preko QR koda. Svaki muzej zastupljen je sa po tri predmeta, a iz Kotora to su: Grb porodice Buća, lik Hipnosa sa mozaika u Risnu i bista Domicijana iz Lapidarijuma u crkvi sv. Mihovila. Postavka je ostvarena u saradnji sa  Muzejskim društvom, Bibliotekom za slijepe Crne Gore i asocijacijom Balkan Museum Network.

– Izložba je zanimljiva, lijepo se osjećam u ovom prostoru i u ovom društvu, iako sam prvi put ovdje. Osoblje Dnevnog boravka je jako ljubazno, a takođe I gerontodomaćica koja dolazi kod mene da mi pomaže u domu. Nemam nikakve primjedbe, kaže gospođa Ana Ćosić  iz Dobrote, korisnica usluga Geronto-programa, koji je organizovala Opština.

Ana Ćosić uživala u postavci

 -Ova izložba namijenjena je osobama sa oštećenjem vida, koje su nažalost, marginalizovane u afirmaciji kulturnog nasljeđa Kotora i Crne Gore. Opština Kotor je veoma rado prihvatila da izložba bude predstavljena u našem gradu, a za mjesto izlaganja namjerno smo izabrali ovaj prostor u kome se, u saradnji sa JU Dom starih “Grabovac”, otvorio lijep i sadržajan prostor za starija lica i osobe sa invaliditetom,  kazala je Tatijana Kriještorac, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, koja je otvorila izložbu uz podršku Katarine Ćoso, socijalne radnice Dnevnog boravka, Milice Tomović, Tijane Petrović i Ane Marije Brajković (predsjednica Savjeta za prava OSI) iz Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor.

U saradnji sa Domom starih „Grabovac“ u Risnu Opština ostvaruje odličnu saradnju, čiji su rezultati brojni programi za stara lica- od gerontoprograma, preko fizioterapije, do najnovijeg namijenjenog osobama sa demencijom.

Atmosfera na otvaranju izložbe

-Zajedno realizujemo geronto program čiji su korisnici veoma zadovoljni uslugom. Pokrećemo i uslugu koja se odnosi na osobe sa demencijom i njihove porodice, koja pruža i mogućnost njihovog prevoza od mjesta stanovanja do Doma starih, gdje će provoditi svoje dane uz stručnu pomoć zaposlenih u toj ustanovi. Trudićemo se i dalje da poboljšamo položaj osoba treće životne dobi, kako bi se što manje osjećali izopštenima iz društvenih tokova. Osjećaju se pomaci u poboljšanju života osoba sa invaliditetom u Kotoru, kada je u pitanju pristup javnim ustanovama gdje  god je to moguće. Takođe, trudimo se da poboljšamo uslove za rekreaciju u saradnji sa Gradskim bazenom Zoran Džimi Gopčević”, a otvoreni smao za sve predloge, sugestije i ideje, ističe Kriještorac.
Zainteresovani imaju priliku da izložbu u prostoru Dnevnog boravka pogledaju do srijede, 21. februara, radnim danima od 7 do 15 sati.

/Tekst i foto: M.D.P./

Najčitanije