17 C
Kotor

Slušaj online radio

Dodjelom nagrada i predstavom “Putujuće pozorište Šopalović” spuštena zavjesa na Purgotorijama 2024.

Dodjelom nagrada, sinoć je na Ljetnjoj sceni u Tivtu, svečano zatvoreno ovogodišnje izdanje festivala „Purgatorije 2024.“



„Na pozornici, kaže veliki Branislav Nušić, prvo se digne zavjesa pa počne drama a u životu prvo počne drama pa se diže zavjesa. U svakom slučaju ovoga ljeta Tivat je bio mediteranska prestonica teatra i drago nam je zbog toga kao i zbog činjenice da se predstave koje se izvode na Purgatorijama dugo prepričavaju i ostavljaju traga u našem kulturnom prostoru. I to je razlog što je i Opština prepoznala ovaj festival kao centralni dio svih kulturnih manifestacija“, kazao je u svom pozdravnom govoru predsjednik Opštine Željko Komnenović.

Direktor Centra za kulturu Tivat Goran Božović istakao je da su prije početka festivala obećali mnogo ali da su sve i ispunili.

„Ako smo prošle godine, u godini punoljetsva, vratili staru slavu festivala, onda smo to ove godine i potvrdili. Imali smo 10 takmičarskih predstava, 4 plesne predstave, brojne predstave u pratećem programu pretežno iz naše produkcije, dječije predstave ali i spektakularne koncerte“.

Božović je istakao da su ove godine imali četiri festivalske premijere sa čime se malo koji festival u regionu može pohvaliti.

„Nastavili smo hrabro sa samostalnim produkcijama i nakon velikog uspjeha Ćelave pjevačice ove godine imamo novu uspješnu predstavu Mirandolina i tri koprodukcije sa referentnim partnerima iz regiona. Gotovo cijeli program predstavlja ekskluzivu odnosno premijerna izvođenja u Crnoj Gori upravo na ovom festivalu“, kaže Božović.

On naglašava da je ovo izdanje festivala proteklo i u znaku Jagoša Markovića i predstavlja svojevrstan omaž čovjeku koji je ostavio značajan pečat na ovom festivalu.

„U takmičarskoj selekciji dvije predstave sa potpisom Jagoša Markovića. Tri naše kultne predstave koje su pečat festivala u pratećem programu kao i predstava koja se igra vama (publici) u čast ima potpis Jagoša Markovića. I večeras se premijerno dodjeljuje nagrada za najbolju režiju koja nosi njegovo ime“ istakao je Božović.

Dodjelom nagrada i predstavom “Putujuće pozorište Šopalović” spuštena zavjesa na Purgotorijama 2024.
Purgatorije 2024.

Nagrada za najbolju režiju „Jagoš Marković“, odlukom žirija dodijeljena je Tatjani Mandić Rigonat za režiju predstave Mirandolina u produkciji CZK Tivat.

„Poštovana publiko želim sa vama da podelim ovaj izuzetni trenutak za mene koji je nabijen emocijama zato što je Jagoš Marković bio pre svega moj prijatelj a potom i veličanstven reditelj koji je obeležio svojim nekim antologiskim predstavama najuzbudljivije trenutke našeg zajedničkog postojanja u pozorištu. Nije bilo lako režirati Mirandolinu, izmaštati svoj mediteran. Reditelj može da ima razne koncepte, da mašta u raznim pravcima ali ako nema ekipu koja će razumeti taj koncept onda to ostaje nešto mrtvo i neuzbudljivo u pozorišnom smislu. Zahvaljujući celom ansamblu ove predstave nastala je predstava koja je eto večeras dobila ovu značajnu nagradu”, kazala je Mandić – Rigonat.

Purgatorije 2024.

Nagrada za najbolju predstavu jednoglasno je dodjeljena predstavi EDIP Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, koja po ocjeni žirija , predstavlja odličan  i znakoviti primjer reinterpretacije amblematske antičke drame koja je dobila neke nove konotacije, a da nije izgubila svoj primarni smisao koji se ogleda u tragičnoj sudbini glavnog lika koji ne znajući stupa u incestuozni odnos s majkom.

Nagrada za najbolju žensku ulogu jednoglasno se dodjeljuje Katarini Marković za ulogu Mirandoline u predstavi Mirandolina u produkciji CZK Tivat.

“Hvala pre svega Tivtu i gradu kako nas je dočekao sa toliko ljubavi i topline jer smo mi ovde živeli mjesec ipo dana i to je olakšalo ovaj proces. Hvala mojim divnim partnerima u predstavi jer moja Mirandolina nebi izgledala ovako da nisam bila u takvoj glumačkoj podeli” rekla je Marković.

Purgatorije 2024.

Nagrada za najbolju mušku ulogu jednoglasno je dodjeljena Milanu Mariću za ulogu Edipa u predstavi EDIP Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda dok je nagrada za glumačku bravuru jednoglasno dodijeljena kolektivnoj igri predstave Moj muž, Dramskog teatra Skoplje, Sjeverna Makedonija.

Specijalna nagrada za najuspješniju vizuelno tehničku inovaciju jednoglasnom odlukom žirija dodjeljena je predstavi Obraćanje naciji,  Ateljea 212 Beograd, Srbija.

Centar za kulturu Tivat svake godine dodjeljuje u okviru Festivala Purgatorije i nagradu kuće. To je plaketa “Ivana Tomičić” u znak sjećanja na jedan prerano ugašeni mlad glumački život, koja je jednu od prvih uloga ostvarila upravo u produkciji Centra za kulturu Tivat.

Nagrada “Ivana Tomičić” za poseban doprinos Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije za 2024. godinu dodjeljena je glumcu Momčilu Otaševiću.

“Mislim da se ne može puno glumaca pohvaliti da ima istu nagradu koju je dobio Jagoš Marković. Da nije bilo njega ja danas nebi bio ni čovjek kakav jesam a ni pola glumca kakav jesam danas. Ovu nagradu posvećujem njemu jer znam da nas negdje gleda”, rekao je Otašević.

Na svečanom zatvaranju, u čast nagrađenih  izvedena je pozorišna predstava “Putujuće pozorište Šopalović”, u režiji Jagoša Markovića i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Najčitanije