20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Dok Crna Gora još čeka značajniji priliv turista, tri mediteranske zemlje obaraju rekorde

Komiža – Dalmacija Foto Shutterstock

Ni poskupljenja, ni inflacija niti crne najave za jesen, ništa zasad nije pomrsilo planove evropskih građana da odu na svoj ljetni odmor, ako je suditi prema prvim statistikama za špicu sezone koje dolaze iz poznatih ljetovališta Mediterana.

Grčka bilježi nikad veći promet na ostvrima, Španija poput Hrvatske hvata rekordnu 2019, Turska obara rekorde na njemačkom tržištu, dok su plaže i smještajni kapaciteti u Crnoj Gori, čini se, nikad prazniji.

Međunarodni dolasci u grčku regiju Južnog Egeja, koja uključuje popularna ostrva kao što su Rodos, Kos, Santorini i Mikonos, premašili su razine prije pandemije u prvih 10 dana jula za 25 odsto, objavila je Južnoegejska turistička inicijativa (SATI), prenosi Poslovni dnevnik.

Iz ovog udruženja navode da je razlog uspješno upravljanje pandemijom u čitavoj Grčkoj, koja je bila prvi inicijator uvođenja Covid potvrda turistima. Rodos je u prvom dijelu jula primio 18 odsto više turista nego 2019, na Kosu je bilo njih 13 odsto više.

Ukoliko ne bude izvanredne situacije oko pandemije, iz najjače turske turističke regije Antalije planiraju da ugoste njemačke turiste do novembra – prema procjenama, tamo će se ove godine odmarati 3 miliona Nijemaca, prvi put nakon 2015, kada su ugostili najveći broj njemačkih turista ikad (2,9 miliona).

Poznato tursko ljetovalište Antalija do kraja prve sedmice jula primilo je više od milion njemačkih turista, i to je po prvi put u pet godina da su Njemci brojnošću prestigli Ruse, koji su nekada držali najveći udio stranih posjetilaca.

I špansko turističko ludilo potvrđuje da turisti zasad provode svoje planove za odmor. Udruženje turističke industrije Exceltur predviđa da će sektor u 2022. generisati 152 milijarde eura prihoda, što je gotovo kao i 2019.

Iz centralne banke signaliziraju da bi turistički sektor ove godine mogao biti blizu oporavka na nivo prije pandemije, što bi bilo godinu ranije od prethodnih prognoza. Poređenja radi, u prvoj sedmici jula čitava Hrvatska bilježi gotovo jednake brojke kao i prije pandemije, to je bilo tek 3 odsto slabije u noćenjima.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije