17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dok mještani protestuju, mašine rade

Kamenolom – foto carinvest.me

Mještani grbaljskih sela Višnjeva i Krimovice i dalje se protive da na lokaciji Platac u Grblju bude kamenolom. Oni su upozorili Vladu da neće dozvoliti da se odobri koncesija za naredne tri decenije.

Resor na čijem se čelu nalazi ministar Mladen Bojanić proteklih mjeseci, od kada je javnosti predstavljen koncesioni akt, našao se na udaru optužbi mještana, Opštine Kotor, ali i NVO MANS, da je cijeli postupak navodno namješten da kamenolomom, kao i u proteklih 15 godina, gazduje kompanija “Carinvest” gradonačelnika Budve Marka Carevića. Toj kompanji je ugovor istekao posljednjeg dana prošle godine.

”Ministarstvo kapitalnih investicija na čijem je čelu zalutali ministar Bojanić brani ovu koncesiju svim snagama i pored svih nepravilnosti u samoj pripremi koncesionog akta. Navešćemo nekoliko nepravilnosti. Komisija koja je sačinila i potpisala zapisnik o uticaju na zaštićeno područje Platamuni između ostalog konstatuje da se u blizini kamenoloma nalazi potok Nerin kojim se povremeno atmosferske vode slivaju se u Trsteno. To nije tačno, jer je potok Nerin zatrpan nelegalnom deponijom ‘Carinvesta’. Takođe, Komisija konstatuje i slikovito prikazuje udaljenost kamenoloma od zaštićene zone Platamuni koja je 2,7 kilometara udaljena I koja je najdalja udaljena početna tačka, ali zaboravlja da se zaštićena zona prema selu Krimovica u pravcu upravo farme Carevića smanjuje duplo manje”, navode mještani u dopisu.

Kako ističu, predviđeni kamenolom se nalazi u bafer zoni, odnosno zaštićenoj zoni kulturnih dobara opštine Kotor.

”Crkva Svetog Stefan koja je takođe pod zaštitom kulturnih dobara je na 150 metara od kamenoloma. Prve kuće su udaljene na 60 metara, a prvo naselje na 300 metara od kamenoloma. Udaljenost plaže Trsteno je oko 1000 metara od kamenoloma. Inspektor rudarske inspekcije je u januaru ove godine konstatovao da kamenolom ne radi, odnosno da su mašine parkirane, a da se samo vrši sanacija kamenoloma. Međutim, prava istina je da kamioni, drobilica i asfaltna baza rade punom parom, a to najbolje vidi slobodan, objektivan i nekorumpiran čovjek koji bi došao i pogledao svakodnevnicu rada kamenoloma”, ističu mještani u dopisu.

Kako navode, divlja i nelegalna deponija upravo je potok Nerin sa pogledom na more i plažu Trsteno.

”Hiljade i hiljade istovarenog raznog šuta i materijala su takođe pod kontrolom ‘Carinvesta’. Pozivom na javnu raspravu koncesionog akta je bila predviđena površina na oko 360.000 kvadrata i žalbom Opštine Kotor i mještana Višnjeve I Krimovica ona je smanjena na oko 130.000 kvadrata. U svemu tome nelogično i interesantno da je kapacitet kamenoloma kao i svake godine zakupa ostao isti, a površina smanjena za 230 hiljada kvadrata. Sve to ukazuje da se nije ništa pitala struka nego nalogodavac koji po svaku cijenu hoće ono što je zamislio. Protiv kamenoloma je blizu 200 potpisnika peticije koji su mještani ili vlasnici imanja i kuća u selu Višnjeva i Krimovice, Opština Kotor, Mjesna zajednica ‘Savina’, kao i sve mjesne zajednice na teritoriji Grblja, te Mitropolija crnogorsko primorska “, ističu mještani.

Prema njhovim riječima prašina, buka i neprijatni mirisi od asfaltne baze su svakodnevica njihovih sela.

”Gospodine predsjedniče Vlade, potpredsjednici Vlade, predsjedniče Skupštine i svi nadležni organi, sve ovo što smo napisali je živa istina, a vi dođite, napravite komisiju koja će izaći na lice mjesta i sve ovo navedeno vidjeti i konstatovati. Ukoliko sve ovo nije istina mi smo spremni svi do jednog da se svima izvinimo. Gospodo, mi nećemo odustati od naših zahtjeva da očuvamo đedovinu i da umjesto prašine, buke, neprijatnih mirisa i mina na pjeni od mora, hoćemo turizam, etno sela, sportske terene, poljoprivredna gazdinstva, da slušamo žagor djece i cvrkut ptica. To je potrebno našem prelijepom kraju, a ne kamenolomi, asfaltne baze I deponije”, zaključuju mještani.

/Vuk Lajović/

Izvor:Vijesti

Najčitanije