16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Kraljica mora” i dalje na mrtvom vezu: Školski brod nasukan u moru birokratije

Nasukao se školski brod Kraljica mora

Umjesto na modernom školskom brodu »Kraljica mora«, maturanti Pomorske škole Bakar jučer su započeli svoju obaveznu plovidbenu praksu na vlastitom školskom brodu »Vila Velebita ll« koji datira još iz 1956. godine. Za bakarsku Pomorsku školu bilo je to jedino rješenje kako bi svojim maturantima osigurala važeće svjedodžbe na kraju srednjoškolskog obrazovanja, a sudeći prema trenutnoj situaciji, više od šest desetljeća stari školski brod mogao bi biti mjesto ovogodišnje plovidbene prakse i za učenike ostalih pomorskih škola, piše Novi list.

Ostala dva mjeseca

Naime, »Kraljica mora« još nije napustila brodogradilište, a kraj školske godine sve je bliže. Hrvatskim pomorskim srednjim školama ostala su tek dva mjeseca za odraditi praksu koja im je prema STCW konvenciji uvjet za završetak srednjoškolskog obrazovanja. S obzirom na to da Hrvatska ima sedam srednjih škola koje obrazuju buduće pomorce te svake godine petstotinjak učenika završava srednjoškolsko obrazovanje, sasvim je izvjesno da »Kraljica mora« ove godine svoju ulogu ne može odraditi.

Štoviše, školski brod u ovoj školskoj godini još nije prešao ni jednu milju, a razlog tome nasukavanje je u moru birokracije i istek ranije zaključenog Okvirnog sporazuma za usluge upravljanja školskim brodom, zbog čega je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao obveznik provedbe postupaka javne nabave bilo dužno pokrenuti postupak odabira novog upravitelja broda radi zaključenja novog četverogodišnjeg okvirnog sporazuma za usluge upravljanja školskim brodom »Kraljica mora«. U tom je postupku u konačnosti odabran novi upravitelj broda, trgovačko društvo Solsticij, a u međuvremenu je bilo potrebno provesti i novi postupak javne nabave u svrhu osiguravanja odlaska broda na redovni servis u brodogradilište i pripremu broda za nastavak korištenja, gdje se brod i sada nalazi.

Stavljanje broda u funkciju plovidbene prakse već je tri puta ove školske godine odgađano. Iako je bilo planirano da će brod jučer s učenicima isploviti iz bakarske luke, to se ponovo nije dogodilo te je Pomorska škola Bakar u dogovoru s Ministarstvom krenula s alternativnim rješenjem problema i odrađivanjem plovidbene prakse. Međutim, bakarska je Pomorska škola jedina u Hrvatskoj koja posjeduje vlastiti školski brod pa tu alternativnu opciju ostale škole nemaju. Stoga ravnatelj doc. dr. Igor Kegalj kaže da je škola spremna »Vilu Velebita ll« ustupiti i drugim učilištima.

– Prema planu naši su učenici ovaj tjedan trebali koristiti »Kraljicu mora«, no kako je brod još u brodogradilištu, dogovoreno je korištenje »Vile Velebita ll«. Ta praksa nije ista kao na »Kraljici mora«, jer »Vila velebita ll« nema mogućnost pripreme toplih obroka za učenike, a nemamo ni zaposlenog kuhara. Također nema mogućnosti spavanja. Stoga će se učenici svaki dan vraćati u Bakar. Idući tjedan je na rasporedu trebala biti Srednja škola dr. Ambroza Haračića Mali Lošinj. Ukoliko se dogodi da »Kraljica mora« do tada ne bude bila spremna za plovidbu, ustupit ćemo tim učenicima naš brod, a oni će biti smješteni u našem Učeničkom domu, kaže ravnatelj.

Uvijek isti princip

Po istom principu, dodaje, ukoliko se postigne takav dogovor i »Kraljica mora« još uvijek ne napusti brodogradilište, plovidbenu praksu mogu odraditi i učenici ostalih hrvatskih pomorskih škola.

– Ovaj tjedan sedamdesetak naših maturanata smjera Pomorski nautičar i Tehničar za brodostrojarstvo imat će odrađenu plovidbenu praksu u cijelosti i u skladu s STCW konvencijom i svim pravilnicima na školskom brodu »Vila Velebita II«, te će na taj način učenicima biti omogućeno uspješno savladavanje predmetnih sadržaja i dobivanja svjedodžbe u skladu s Pravilnikom o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca, zaključuje ravnatelj.

Ministarstvo: Kraj radova iduće sedmice

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture jučer su poručili da bi radovi na »Kraljici mora« prema najavama trebali biti gotovi u ponedjeljak, 21. ožujka te da bi Pomorska škola Zadar trebala početi koristiti brod 24. ožujka sukladno izrađenom planu korištenja.

– Od navedenog datuma brod će kontinuirano koristiti srednje pomorske škole i pomorski fakulteti, do 8. srpnja. S obzirom na novonastalu promjenu u terminu završetka radova, zatražili smo i dobili suglasnost Pomorske škole Bakar te Srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj, čiji učenici su u navedenom razdoblju bili planirani za ukrcaj na školski brod »Kraljica mora«, na čemu zahvaljujemo ravnateljima škola, navode u Ministarstvu.

Dodaju i da su s obzirom na cjelokupnu situaciju oko školskog broda, od provedbe javnog natječaja za odabir upravitelja broda do potrebe za odlaskom u brodogradilište kako bi bio spreman za korištenje, u stalnoj koordinaciji sa srednjim pomorskim školama i pomorskim fakultetima iznalazili odgovarajuća rješenja koja će biti na korist svim korisnicima broda.

– Očekivali smo da će radovi u brodogradilištu biti ranije završeni pa smo, u koordinaciji s ravnateljima srednjih pomorskih škola, usuglasili plan korištenja broda, a uzimajući u obzir i mogućnost da bi radovi mogli i kasniti koji dan od planiranog, predviđeno je traženje koordinacije i suglasnosti Pomorske škole Bakar, kao vlasnika broda Vila Velebita II, za mogućnost obavljanja plovidbene prakse učenika na tom brodu do završetka radova u brodogradilištu, zaključuju u Ministarstvu za Novi list.

/Ingrid Šestan Kučić/

Izvor:Novi list
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije