29.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Don Brankovi dani muzike od 13.jula do 13.avgusta

„Don Brankovi dani muzike”

Šesnaesti Don Brankovi dani muzike koji će se održati od 13. jula do 13. avgusta kao dio IX Međunarodnog festivala KotorArt, i ove godine su obezbijedili izvođenja vrhunskih umjetničkih imena i reprezentativne programe u okviru prestižne međunarodne svetkovine umjetničke muzike.

„Uprkos značajno manjem budžetu ali zahvaljujući dodatnoj podršci Opštine Kotor, sponzora Luštica bay, Coca Cola, hotela „Palma” i „Palmon bay” te razumijevanju i solidarnosti umjetnika, i ove godine publici ćemo predstaviti vrhunske izvođače i izvanredne programe. Od otvaranja i nastupa Gradske muzike Kotor, Bokeljske mornarice, preko nastupa svjetski priznatih i popularnih imena kada je u pitanju klasična muzika, do najboljih pijanističkih džez postavki, vokala, programa za najmlađe i preko 100 pratećih programa busking umjetnika – festival će ponuditi vrhunsku umjetnost”, saopštila je PR KotorArta Sara Lakičević.

Festival je nastavio praksu poručivanja novih djela. Do sada su porudžbine KotorArta različitim povodima i za različite sastave realizovali kompozitori: Ivan Marović (povodom 200 godina rođenja Njegoša), Ivan Mudi (povodom 100 godina gradnje crkve Sv. Nikole), Nina Perović (povodom 450 godina Blažene Ozane i povodom decenije od smrti don Branka Sbutege), Žarko Mirković (povodom dest godina Don Brankovih dana muzike), Ivo Josipović i Aleksandar Perunović (povodom deset godina od smrti don Branka Sbutege) i Marko Kovač.

Ovoj plejadi većinom domaćih kompozitora, ove godine se pridružuju još i Antonio Babić (Hrvatska), Uršula Jašovec (Slovenija), Marijana Janevska (Makedonija) i Sonja Mutić (Srbija). Ukupno šest kompozitora će komponovati varijacije na lokalnu temu, tradicionalnu muziku Kola Bokeljske mornarice.
Sa izuzekom tribina kompozitora u Zagrebu i Beogradu, vjerovatno nijedan festival u regionu ne njeguje novo stvaralaštvo, naročito ne ono bazirano na povodima svoje baštine kao što to radi KotorArt po motivima kotorske, bokeljske i crnogorske istorije i tradicije. Ove godine, kao povod za novu kompoziciju je 175. godišnjica Gradske muzike Kotor ali i tradicionalna saradnja koju Bokeljska mornarica i KotorArt ostvaruju.

KotorArt Don Brankovi dani muzike ove godine ugostiće trojicu vjerovatno najvećih violinista regiona: tu su novi umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike Roman Simović, proslavljeni crnogorski muzičar; Nemanja Radulović, svjetska violinistička senzacija; i decenijama jedan od sinonima umjetničke muzike na ovim prostorima Stefan Milenković. Oni će na tri različita koncerta prikazati različite aspekte umjetnosti sviranja ovog instrumenta.

U Kotor dolazi i vjerovatno najjača pijanistička džez postavka regiona: Bojan Zulfikarpašić, Vasil Hadžimanov i Matija Dedić! Sva trojica će se kotorskoj publici predstaviti na koncertima na Ljetnjoj sceni tokom avgusta.

Otvoreni “Don Brankovi dani muzike”

Festivalski orkestar KotorArta ove godine čine muzičari iz četiri zemlje koji su položili međunarodnu audiciju organizovanu tokom zimskih mjeseci. Žiri na čelu sa violinstom Romanom Simovićem, od preko 50 kandidata izabrao je one koji će u Kotoru izvesti dva od planirana tri programa. Na prvom koncertu 13. jula će upravo oni svirati Varijacije na temu Kola Bokeljske mornarice kao i pratnju u Betovenovom klavirskom koncertu br. 1. Na drugom koncertu 18. jula izvešće program koji je u potpunosti posvećen poljskim kompozitorima a koji obilježava nastavak višegodišnje saradnje KotorArta sa Ambasadom Poljske. U okviru ove saradnje, prošlogodišnja završnica KotorArta pripala je jednom od najvećih kompozitora današnjice, Poljaku Kšištofu Pendereckom.

Solisti na dva koncerta Festivalskog orkestra KotorArta biće pijanisti Ratimir Martinović renomirani kotorski umjetnik i sjajni mladi poljski pijanista, pobjednik međunarodnih takmičenja Lukaš Krupinjski. Rukovođenje orkestrom je povjereno provjerenim dirigentima: Vahan Mardirosijan (Jermenija – Francuska) će dirigovati koncertom 13. jula dok će Bartoš Žurakoviski, koji je nedavno dirigovao i Crnogorskim simfonijskim orkestrom, biti angažovan za koncert 18. jula.

KotorArt, u saradnji sa Lušticom Bay već drugu godinu realizuje predstavljanje našeg poznatog gitariste Miloša Karadaglića, ekskluzivnog umjetnika Dojče gramofona. Miloš će i ove godine biti domaćin koncerta u čarobnom ambijentu ovog novog grada u nastajanju.

U saradnji sa Coca Colom, KotorArt organizuje tri reprezentativna koncerta na kojima će se predstaviti nešto popularniji muzički žanrovi u standardnim ali i novim postavkama.

Među vokalnim umjetnicima, ove godine se ističu: Pumeza Mačkiza, kao gošća programa “Miloš Invites”, južnoafrički sopran raskošnog glasa koji je već prepoznat na mnogim meridijanima; Amira Medunjanin, kraljica sevdaha; Bisera Veletanlić i Gabi Novak koje će po prvi put udržiti snage na posljednjem koncertu ovogodišnjeg KotorArta.

Kamerna muzike je na ovom festivalu uvijek brižljivo njegovana. Tako nam ove godine dolaze “Đavolji trileri”, ansambl nekonvecionalnih izuzetno nadarenih francuskih muzičara koji će nastupiti sa Nemanjom Radulovićem. Kvartet “String attached” sačinjen od izuzetnih pojedinaca predvođen koncert-majstorom Nirnberške filharmonije, violinistom Stankom Madićem, biće gosti na koncertu “Miloš invites”. Kamerna muzika biće okosnica koncerta “Roman i prijatelji” na kom će, pored Romana Simovića i Nemanje Radulovića još nastupiti i izuzetni čelista Đovani Njoki, profesor Univerziteta “Mocarteum” u Salcburgu, Aljona Baeva, svjetski afirmisana violinistkinja, izuzetna Milena Simović violistkinja koja je zatvorila prošlogodišnji festival Bemus, Dragan Đorđević jedan od najboljih čelista regiona te pijanistkinja Olga Sitkovetski iza koje su koncerti u najprestižnijim dvoranama svijeta. “Tango Compas” predvođen Markom Hatlakom na harmonici iz Slovenije i drugim sjajnim muzičarima ovog ansambla činiće podršku Stefanu Milenkoviću izvodeći tango – muziku strasti.

KotorArt Don Brankovi dani muzike su do sada objavili dvije knjige sa djelima don Branka Sbutege kao i djelo „Ozana”, dr. Antuna Sbutege, povodom 450 godina smrti Blažene Ozane. Takođe, ova manifestacija zajedno sa muzičkom školom Kotor realizuje Kotorsku koncertnu sezonu, a prošle godine je, u saradnji sa RTCG bila koproducent filma “Decenija”, koji je bio posvećen desetogodišnjici smrti Don Branka Sbutege. Ove godine, kotorski nagrađivani reditelj Dušan Vuleković realizuje film – ovogodišnju porudžbina festivala, koji za temu ima upravo muziku i druge umjetničke aspekte koje prate Kolo Bokeljske mornarice.

KotorArt posebnu pažnju posvećuje najmlađoj populaciji, bilo da se radi o onima koji su već krenuli u muzičku školu ili onima koje tek treba animirati za ovu umjetnost. Dva su programa posvećena upravo njima: Tradicionalni Koncert Muzičke škole Vida Matjan kojim se ove godine obilježava i sedam decenija postojanja ove značajne muzičke ustanove.
I programi pod nazivom KotorArtić, koji će se u formi radionica realizovati od 22. jula do 03. avgusta na pjacama Starog grada. Pored ovih programa, u planu je predstavljanje KotorArt Talenata na koncertu u hotelu Regent 31. jula.

Na različitim kotorskim pjacama dešavaće se i prateći programi KotorArta.
U pitanju je preko 100 nastupa muzičara i performera za koje je KotorArt raspisao audiciju. Svirajući i kreirajući posebne sadržaje umjetnosti na pjacama ovi događaji imaju za cilj da sam umjetnički sadržaj pronađe publiku, da umjetničku muziku “izvede” na otvoren, javni prostor, gdje joj je, naročito u slučaju grada Kotora, apsolutno i mjesto”, stoji u saopštenju PR službe Međunarodnog festivala KotorArt.

Najčitanije