21 C
Kotor

Slušaj online radio

Don Robert Tonsati: Kotorska biskupija je čuvar sjećanja Boke

Don Robert Tonsati

Drugog dana festivala “Ćirilicom” u Budvi govorilo se o tajnim arhivama Apostolske vatikanske arhive gdje se čuvaju pisma kotorskih biskupa.

Cijeli sinoćni program je bio posvećen knjizi „Izvještaji “ad limina” kotorskih biskupa Svetoj Stolici (1592-1708)“.

Glavni govornik večeri je bio kancelar Kotorske biskupije, don Robert Tonsati.

Pored njega govorili su istoričarka prof dr. Katarina Mitrović i prof dr. Žarko Leković. Program je obuhvatio period od čak 120 do sada gotovo nepoznatih godina istorije Boke i to od daleke 1592. do 1708.godine.

Većina pisama koja su pronađena su predstavljena u fragmentima a samo njih par su cjelovita. Don Tonsati je pored pozitivnih komentara knjige govorio o izuzetnom značaju Kotorske biskupije za duhovni i istorijski i svetovni život od početaka širenja katoličanstva na istočnu stranu Jadrana pa sve do danas.

Roberto Tonsati je ukazao i na okolnost da slična dokumenta, iz perioda starijeg od onog kojim se bavi knjiga koja je ovdje predstavljena, čekaju na izučavanje i daće nove važne podatke o istoriji Kotora i Boke. Govornici su pomenuli i važan doprinos dr. Antala Molnara bez koga knjiga nikad ne bi izašla jer je njegovo izučavanje balkanskih arhiva bilo od presudnog značaja.

Festival Ćirilicom

Doktorka Mitrović je najviše govorila o nevjerovatno neobičnom karakteru izvještaja koji su još prije 400 godina pisani u formi formulara, u vrlo jasnom administrativnom stilu i bez odstupanja od načina koji je propisala Sveta Stolica.

Međutim istorijski podaci koji su se ovim izučavanjanjem otkrili su od nemjerljivog značaja kako za Boku tako i za čitavu Crnu Goru. Prof. dr. Žarko Leković je osvijetlio još jedna bitan segment ovih dokumenata.

Naime, izvještaji se, što je takođe interesantno, nisu samo bavili katoličkim već i pravoslavnim stanovništvom Kotorske biskupije, kao i naporima kotorskih biskupa u interesu crkvene obnove.

Program sedmog Festivala „Ćirilicom“ biće nastavljen večeras kada će na trgu između crkava sa početkom u 21 sat biti izvedena predstava “Čovjek visine”, gdje se u glavnim ulogama pojavljuju Bojan Žirović kao Uroš Predić i Nebojša Milovanović u ulozi Mitrofana Bana, poslednjeg Crnogorskog mitropolita prije stvaranja Jugoslavije. Predstava počinje u 21 sat na sceni između crkava.

Festival „Ćirilicom“ organizuju Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, a pokrovitelj manifestacije je Turistička organizacija opštine Budva. Sedmo izdanje na programu je do 13. septembra.

Najčitanije