25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Donatori na aukciji kupovali sadnice za tivatski Gradski park

Aukcija sadadnica

Evropski dan parkova 24.maj obilježen je danas u Tivtu aukcijskom prodajom sadnica za veliki Gradski park, a koju su preiredili Zeleni tim Opštine Tivat i Komunalno preduzeće.

Okupljeni građani i predstavnici više preduzeća i institucija, kupovali su razne sadnice što ih je obezbijedilo preduzeće “Kalia” iz Podgorice i njihovim doniranjem parku, podržali obogaćivanje biljnog fundusa te botaničke bašte, osnovane prije tačno 125 godina.

Naime, tadašnji Mornarički, a današnji veliki Gradski park u Tivtu, podigao je 1892. godine komandant Ratne mornarice Austro-Ugarske, admiral Maksimilijan Daublebski fon Šternek. Po njegovoj naredbi je na nekadašnjim imanjima plemićkih porodivca Radali i Luković, podignut park jer je Šternek želio da uredi najbližu okolinu nove vojno-pomorske baze, odnosno vojnog brodogradilišta Arsenal koji je u Tivtu, takođe po njegovoj  naredbi, podignut krajem 19.vijeka i sa radom je počeo 1889. godine. Admiral je stoga, komandantima svih austrougarskih ratnih brodova koji su se sa dugih putovanja po svijetu vraćali u Boku, naredio da sa sobom donose primjerke biljaka karakterističnih za daleke zemlje koje su posjetili, a one su sađene u tadašnjem Marine parku, kao se zvanično zvala ova velika botanička bašta što se danas prostire na oko 4 hektara.

Pozdravljajući okupljene u parku, sekretarka za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Opštine Tivat Tatjana Jelić, podsjetila da se uporavo navršava i 10-ta godišnjica od kada je NVO „Evropksi dom“ Tivat pokrenulo akciju revitalizacije biljnog fonda ove botaničke bašte pod nazivom „Vaše stablo u našem parku“.

Koristim priliku da predstavnicima ove NVO zahvalim, jer su oni započeli priču o velikom Gradskom parku, jer su  svojim entuzijazmom i idejama doprinijeli da on danas izgleda ovako kako izgleda. adam se i sigurna sam da će i ubuduće biti aktivan partner u svim našim aktivnostima”- kazala je Jelić dodajući da će spisak donator sa aukcije biti naknadno objavljen na sajtu Opštine.

Flora Art

Aukciju u parku uljepšao je i nastup mlade flautistkinje Ksenije Franete, učenice tivatske Muzičke škole u klasi profesorke Brune Matijević.

Izvor:S. L.

Najčitanije