9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Donja Lastva u vremenu prošlom – (peti dio)

Donja Lastva nekada

Donosimo završni peti dio teksta Donja Lastva u vremenu prošlom  retrospektivni prikaz ovog bokeljskog “malog mista” kroz njegovu istoriju, iz pera novinara dokumentariste Slava Krstovića.

Donja Lastva, tipično malo mediteransko mjesto, bogate prošlosti koja je nekada bila opština, urbana cijelina i imala sve karakteristike grada…

Piše: Slavko Krstović – Boka News

Foto, kino i video kluba „Mladost“ Gornja i Donja Lastva

Foto kino i video klub Mladost Donja Lastva

Kako je zapisano u katalogu izložbe povodom obilježavanja 60 godina trajanja Foto, kino i video kluba „Mladost“ Gornja i Donja Lastva, ideju o osnivanju sekcije foto amatera u Gornjoj Lastvi pokrenuo je Matković Joza Anton (Sredan) u cilju obogaćivanja života mladih, sticanja znanja i vještina iz oblasti fotografije i amaterskog filma. Foto sekcija formirana je 1957. godine u okviru foto kluba „1. Maj“ Tivat, od kojeg su dobili neophodnu opremu i gdje su obučeni prvi foto amateri: Matković P. Đuro, Stjepčević Anđelko, Stjepčević J. Roko i Tomičić Krsto – Kiko. Prostorije sekcije bile su u prizemlju Kanonike u Gornjoj Lastvi.

Kad je već pomenut Klub foto amatera „1. Maj“, čiji su članovi prvi put sudu javnosti izložili 80- tak fotografija u okviru izložbe koju su 1952. godine priredila društva Narodne tehnike sa područja Tivta, da se od zaborava sačuva i Foto klub „Zvijezda“ u Lepetanima, osnovan početkom 1951. godine. Već naredne godine, klub, na čijem je čelu bio zaslužni član Saveza foto i kino amatera Crne Gore, Josip Kecelj, proširuje svoju djelatnost na Stoliv, Donju Lastvu i Kamenare.

„Foto kino i video klub pod imenom ‘Mladost’ osnovan je 1961. godine, a svoju djelatnost odmah je proširio i na Donju Lastvu. Od samog formiranja, u kontinuitetu odmah je organizovano 7 kurseva za foto amatere (4 u Donjoj, a 3 u Gornjoj Lastvi) u kojima su uzela učešća 84 polaznika. Od 1970. godine klub je proširio djelatnost na amaterski film. U tome je značajnu pomoć pružio Aleksandar Antonić, iskusni kino amater iz Beograda, koji je odžao prvi kurs domaćim polaznicima. Na tri kursa u Donjoj Lastvi, ovu obuku pohađalo je 36 polaznika. Obuku su organizovali iskusni članovi kluba: Anđelko Stjepčević, Krsto Kiko Tomičić, Anton Marković i Roko A. Stjepčević“, zapisano je u pomenutom katalogu.

Foto kino i video klub Mladost Donja Lastva

Članovi kluba bili su učesnici Jugoslovenskog kupa dispozitiva Fotokemike, a do saveznog nivoa stizalo se preko izbora na klupskim izložbama. Na prvoj, održanoj 1971. godine, žiri je prvu nagradu dodijelio Anđelku Stjepčeviću za dispozitiv „Plodovi mora“. Dvije druge nagrade dobili su Seka Marković („Za goli život“) i Krsto Tomičić („Svjedočanstva prošlosti“), a tri treće nagrade pripale su Toniju Markoviću za dispozitiv „Avet“, Graciji Aboviću („Moj noćni drug“) i Zvonku Rajčeviću („Jedrilice“). Pored šest nagrađenih diapozitiva, klub je na finalnom takmičenju u Beogradu predstavljalo još deset dispozitiva, među kojima su bili i dispozitivi koje su uradile Matković Mia i Luković Lea.

Dvije godine kasnije, u okviru drugog Jugoslovnenskog nagradnog takmičenja dijapozitiva u boji, na klupskoj reviji prva nagrada pripala je Tomičić Krstu (dijapozitiv „U ime mira“). Dvije druge nagrade osvojili su Marković Toni („Seka III“) i Berberović Stanko („Sidro“). Treće negrade pripale su Stjepčević Anđelku („Jesen“), Bilobrk Mariju („Ljubav“) i Rajčević Draganu („Osinjak“). Na Jugoslovenskom kupu, pored nagrađenih. predstavljeno je još deset dijapozitiva članova „Mladosti“.

Donja Lastva pod snijegom – foto Roko Stjepčević

Prvi festival amaterskog filma Crne Gore održan je u Tivtu 25. i 26. decembra 1971. godine, a organizator je bio Foto kino klub „Mladost“. Festival se organizovao u okviru proslave 50- godišnjice ustanka naroda Jugoslavije i 25-godišnjice Narodne tehnike Jugoslavije. Pokrovitelj festivala je bio Mato Krstović, predsjednik Skupštine opštine Tivat, a svjedočanstvo o ovom festivalu, koje je napisao Špiro Račeta, sačuvano je u listu „Boka“ (br. 12, str. 9, 01.01.1973.g.)

Najbolji Lastovljani

U Radničkom domu „Gracija Petković“ u Tivtu održan je Prvi festival amaterskog filam Crne Gore. Na njemu su učestvovala četiri kino-amaterska kluba sa 35 filmova od sedamnaestorice autora. Deset filmova bili su igranog, a 25 dokumentarnog žanra. Žiri u sastavu Ivo Glibota, Dimitrije Diso Janičić i Rajko Cerović pregledao je sve i riješio da se na festival puste filmovi: „Uzaludno čekanje“ autora Krsta Tomičić (KK „Mladost“, Lastva), „Čovjek koji je bježao od groba (Milan Nikčević, KK Nikšić), „Mali mehaničari“ (Aleksandar Dedić, KK Titograd), „Svađe u dvorištu (kolektivni rad članova KK „Ratko Žarić“, Nikšić) i „Ubice se među nama (Krsto Tomičić).

Foto kino i video klub Mladost Donja Lastva

U kategoriji dokumentarnih filmova za javnu projekciju žiri je odabrao filmove: „Bokeljske fešte“ Anđelka Stjepčevića, „Malo more (Momir Matović, Titograd), „Strast“ (Toni Marković, Lastva), „Tito u Crnoj Gori“ i „Razglednica Praga“ (Dušan Bogdanović, Titograd), „Tako prolazi ljeto“ (Toni Marković, Lastva), „Gornja Lastva“ (Đurica Nikolić), „Gradska muzika Tivta“ (A. Stjepčević), „Regata jedriličara“ (A. Stjepčević), „Radni dan moje bake“ (Gracija Abović), „Ostrvo cvijeća“ (K. Tomičić) i „Seljanovo“ (Zvonko Rajčević).

Žiri je odlučio da u kategoriji igranih filmova zlatnu plaketu i diplomu dodijeli filmu „Uzaludno čekanje“ Krsta Tomičića. Srebrna plaketa i diploma pripali su filnu „Djetinjstvo bez roditelha (Branko Matković), a bronzana plaketa i diploma filmu „Čovjek koji je bježao od groba“ (Milan Nikčević).

Zlatna plaketa i diploma u kategoriji dokumentarnog filma pripala je Anđelku Stjepčeviću za film „Bokeljske fešte“. Srebrnu plaketu i diplomu osvojio je film „Malo more“ Momira Matovića, dok je bronzana plaketa sa diplomom pripala filmu „Strast“ Tonija Markovića.

Diplomu za najuspješniju režiju dobio je Krsto Tomičić za filmove „Uzaludno čekanje“ i „Ubice se među nama“. Diploma za fotografiju pripala je Dušanu Bogdanoviću za filmove „Od planine do mora“, „Durmitor“, „Dobro došao, druže Tito“, „Razglednica Praga“, „Zimske radosti“ i „Tito u Crnoj Gori“. Diplomu za montažu dobio je Gracija Abović za film „Radni dan moje bake“. Nagradu Radio-televizije Titograd za najkvalitetniju i najuspješniju selekciju filmova za festival osvojio je Kino klub „Mladost“ iz Lastve. Po mišljenju žirija, kvalitet svih prispjelih filmova za Prvi festival Crne Gore bio je iznad očekivanja.

Donja Lastva Hotel Kamelija

U nedjelju su učesnici Festivala posjetili Gornju Lastvu, upoznali se sa njenim prirodnim ljepotama, prostorijama i opremom Kino kluba „Mladost“. Poslije podne je vođen razgovor o amaterskom filmu u RD „Gracija Petković“. Zatim je izvršena podjela nagrada. Naveče su predsjednik SO Tivat Mato Krstović i predsjednik Organizacionog odbora Festivala Anđelko Stjepčević dali prijem za sve učesnike u hotelu „Tivat“.

U Tivtu je dvije godine kasnije održan i treći Festival amaterskog filma Crne Gore na kome je prikazano 15 filmova. U kategoriji igranog filma zlatnu plaketu i diplomu dobio je Krsto Tomičić za film „Ćutati i živjeti“, koji je dobio i srebrnu plaketu u kategoriji dokumentaraca za film „Čitav svijet je u nama“. U  kategoriji dokumentarnog filma bronzanu plaketu dobio je Toni Marković za film „Portret jedne starosti“. Nagradu za najbolju režiju dobio je Krtsto Tomičić, za najbolju kameru Stanko Berberović, za najbolju montažu Zvonko Raičević, a Kino klub „Mladost“ dobio je nagradu za najbolju selekciju i nagradu za najuspješniji klub.

Donja Lastva – foto Anton Gula Marković

Klub je od osnivanja radio na omasovljavanju članstva, posebna je pažnja poklanjana đacima Školskog centra i OŠ „Drago Milović“, a potvrda ispravnosti tog opredjeljenja stigla je 1977. godine,  kada je na Prvoj republičkoj izložbi pionirske fotografije u organizaciji Foto-kino saveza Crne Gore i Foto-kino kluba Bijelo Polje, Miroslav Miro Marušić iz FKK “Mladost” Donja Lastva osvojio prvo mjesto.

Minulih šest decenija članovi „Mladosti“ su hroničari brojnih društvenih, kulturnih, sportskih i privrednih zbivanja u Tivtu, a grad im se odužio dodjelivši im najveće priznanje, „Nagradu oslobođenja Tivta“, koju je za filmsko stavralaštvo dobio i Krsto Kiko Tomičić.

Ljetnja kino bašta – Donja Lastva – foto Anton Gula Marković

Brojne nagrade osvajane su na republičkim i saveznim izložbama i festivalima, a filmovi članova Kluba prikazivani su i na međunarodnim festivalima amaterskog filma u Lozani, Trstu, Verldenu, Berlinu i Plzenu. Kiko Tomičić je na međunarodnom festivalu u Trstu osvojio prvu, a na festivalu UNIC u Holandiji drugu nagradu, a Savez organizacija amaterskog filma Jugoslavije mu je dodijelio zvanje kandidata za majstora amaterskog filma.

Najviše nagrada na izložbama i festivalima osvojili su: Anđelko Stjepčević, Krsto Kiko Tomičić, Anton Marković, Roko A. Stjepčević, Srećko Krasan, Đurica T. Nikolić, Vicko Matković, Roko J. Stjepčević, Stanko Berberović, Zdravko Nikolić i Đuro Matković.

Prvi predsjednik Kluba bio je Anđelko Stjepčević, koji je bio i predsjednik Foto saveza Jugoslavije i Foto kino saveza Crne Gore. Poslije njega, predsjednici su bili Vicko A. Matković, Đurica T. Nikolić, Krsto Kiko Tomičić i Anton M. Marković, koji je svojevremeno bio i predsjednik Foto kino saveza Crne Gore.

Mar & Mar – Donja Lastva

U prizemlju klupskih prostoja, 1991. g. članovi Kluba u Donjoj lastvi, Anton Gula Marković i Miroslav Miro Marušić, otvorili su kafe galeriju „Mar- Mar“, koja tokom 20 godina postojanja postaje kultno mjesto, u kojoj su se održavala brojna kulturna dešavanja, multimendijalne izložbe i gdje su alternativni umjetnici imali priliku da pokažu svoje radove.

ZANIMLJIVOSTI

Učiteljski natječaji:

Na mjesta učiteljica obospolnih jednorazrednih škola u Stolivu, Lepetanim, Lastvi Gornjoj, Lastvi Donjoj, Baošiću, Pokriveniku, Toploj, Kastellastvi; …

„Katolička Dalmacija“, br. 51, str. 3, 12.09.1883.g.

Mali oglasnik

Prodaje se imanje u Lastvi kraj Tivta na krasnom morskom položaju, sastojeći se od jedne kuće za stanovanje, ista je fino uređena sa svim komfortom. Imade druga kuća za služinčad i živad te veliko zemljište od 36.000 m² sa raznim voćkama. Za dodatne obavijesti obratiti se: Ernesto Fragiacomo. Lastva.

„Novo doba“, br. 116, str. 7, 19.05.1923.g.

Hrvat Bokelj – narodni poslanik.

Mjesto pokojnog Josipa Vandekara, zeta Stj. Radića, dolazi za narodnog poslanika Ante Petković, drvodjela iz Donje Lastve u Boci Kotorskoj. Ovo je u zadnjih nekoliko decenija prvi Bokelj Hrvat, koji dolazi za narodnog poslanika.

„Narodna Svijest“, br. 7, str. 3, 15.02.1927.g.

PVK Lastva 1981. – Stoje – sa lijeva na desno Budo Mandić, Beri Đukić, Neno Sršen, Boško Stipanić, Nikša Medvidović, Darko Lučić, Mladen Jelaković, Ile Abović, Branko Pean
Čuće – sa lijeva u desno tehniko Eso Zeničanin, Ivica Điki Pasković, Miro Marušić, Gago Arsić,Stipe Medved, Miško Rajević,Zoran Nikolić, Ivan Stipanić
Ljeto 1981. avgust
Foto arhiv Miro Marušić

Prodaje se jedan motorni čamac u dobrom stanju.

Dužina čamca 6.20 m., širina 1.55 m. Čamac je izgrađen iz tikovine. Motor je na benzin, marke „Austro Daimber“, 16 konjskih sila, sa 4 cilindra. Brzina 8 ½ do 9 morskih milja. 8 mjesta za sjedanje. Za potanje informacije obratiti se na Ernesta I. Stjepčevića, mehaničara, Donja Lastva Boka Kotorska.

„Glas Boke“, br. 8, str. 4, 14.01.1933.g.

Odlikovanja poštara povodom Dana ujedninjenja

U ime Nj. V. Kralja Petra II, ukazom Kraljevskog Namesništva, a na predlog Ministra Pošta, telegrafa i telefona odlikovani su: … Zlatnom medaljom za revnosnu službu: … Donja Lastva: Perušin I, Franja, ugovorni poštar.

„Vreme, br. 5.347, str. 9, 02.12.1936.g.

Upozorenje

Pošto odlazim iz Boke Kotorske, ne preuzimam obaveze za dugove, koje bi učinila moja žena K. G. iz Donje Lastve.

Kotor, 7-XII-1936                                                                   E. G.

„Glas Boke“, br. 206, str. 4, 12.12.1936.g.

Tivat Donja Lastva - foto Anton Gula Marković - Boka News
Tivat Donja Lastva – foto Anton Gula Marković – Boka News

Služba

Gospođice, koje imaju volju učiti pevati i svirati, neka se jave boljoj putujućoj kapeli sa fotografijom na adresu: Kapelnik, restoracija Istra, Donja Lastva, Boka Kotorska. Imaju platu, stan i hranu.

„Pravda“, br. 11.886, str. 21, 21.11.1937.g.

Muzičke kapele

Traže mesto 2 harmonikaša sa hromatičnim harmonikama, džaz, 3-4 lepe ženske; svirka i pesma dobra; slobodni 15. Sporazum brzojavno. Ismet Hodžić, gost. „Istra“, Lastva – Tivat.

„Vreme“, br. 5.742, str. 15, 12.01.1938.g.

Izjava

kojom ja niže potpisani izjavljujem, da je moja žena Marija Zirkelbach, svojevoljno napustila mene; sav dug kojeg bi učinila ja ne priznajem.

Donja Lastva, 20 aprila 1939.                                              Zirkelbach Aloiz

„Glas Boke“, br. 330, str. 4, 10.06.1939.g.

Odlazak regruta- Svečanost u Donjoj Lastvi

Omladinci iz Donje Lastve priredili su oproštajno veče mještanima pred svoj odlazak u Jugoslovensku narodnu armiju. Kulturno-prosvjetno društvo „Josip Marković“ sa svojim horom izvelo je umjetnički program, koji je u potpunosti uspio i samim tim uveličao ovaj oproštaj.

Buduće vojnike Armije pozdravio je sekretar društva, poželivši im da budu požrtvovani, hrabri i svjesni vojnici Titove Armije.

„Pobjeda“, br. 124, str. 2, 25.09.1952.g.

Donja Lastva, kartolina iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

Agrumar

Tivatska poljoprivredna zadruga je veliku pažnju posvećivala proširenju agrumara u Donjoj Lastvi, gdje je u ovoj godini zasađeno još 150 sadnica pomorandži i mandarina. Tako agrumar broji oko 1.200 južnih voćaka, većinom pomorandži koje su i pored vrlo oštre zime, zahvaljujući blagovremenoj zaštiti, ostale potpuno neoštećene, pa se ove jeseni očekuje normalan rod. U agrumaru je takođe zasađeno i oko 1.200 stabala divljih sadnica koje će se kasnije kalemiti za potrebe zadruge i zadrugara.

„Pobjeda“, br. 38, str. 4, 16.09.1956.g.

Rijedak lov

Pomoću male udice namijenjene za lovljenje bukvi, prošlog ponedjeljka Blažo Deković, ribar iz Donje Lastve kraj Tivta, ulovio je morskog psa teškog 17 kilograma a dugog 185 santimetara. Čitavih dvadeset minuta Deković se borio sa svojim opasnim plijenom i tek tada ga je savladao. Nešto kasnije Deković je zajedno sa ulovljenim morskim psom došao u Tivat, gdje su radoznali građani nekoliko sati razgledali neman i smjelog pecača.

„Pobjeda“, br. 35, str. 11, 24.08.1958.g.

Peradarnik u Donjoj Lastvi

Zemljoradnička zadruga u Tivtu podigla je moderan peradarnik u Donjoj Lastvi za koji je inevestirano preko šest miliona dinara. Nabavljeno je hiljadu kokošaka vrste „leghorn“, kako bi se lokalno tržište snabdjelo jajima. Tako đe je nabavljeno i 200 kokošaka vrste „vajnhont“.

Početak rada peradarnika već se osjetio na tržištu u Tivtu. Zadruga u svojim prodavnicama prodaje jaja po cijeni od 33 dinara komad.

Š.R., „Pobjeda“, br. 2.274, str. 5, 23.01.1964.g.

-Kraj-

Izvori:

“Lastva” – Historijski pregled 1934. – don Ivo Stjepčević

Novinski arhivi Opštine Tivat i autora teksta;

„Sidrišta zavičaja“- Zbornik radova II (Hrvatska kulturno-umjetnička društva u Boki Kotorskoj u XIX i XX stoljeću), Kotor, 2010.g.

„Hrvatski Sokol u Boki Kotorskoj u razdoblju Austro-Ugarske monarhije i Kraljevine SHS“, Tonko Barčot, Hrvatska krovna zajednica Crne Gore, Kotor, 2010.g.

Katalog „Sakralna baština Tivta“ (autorke Radmila Adžić i Dušica Gardašević), Centar za kulturu Tivat- Muzej i galerija Buća, Tivat, 2014.g.;

Monografija „Tradicija maškaranja u Tivtu“, Lazar Božović, NVU „Maškarada“- Tivat, Tivat, 2020.g.;

Fotografije sokolskog sleta u Donjoj Lastvi iz porodičnog albuma Borisa Bora Peana

Foto arhiv – Anton Gula Marković, Roko Stjepčević, Miro Marušić, FKVK Mladost, Boka News

/Slavo Krstović/

Najčitanije