19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

DPS Herceg Novi: Da li su radnici Instituta “šuplje ili prazno”?

Institut Igalo

Institut „Dr Simo Milošević“ Igalo prolazi kroz najteži period u svojoj višedecenijskoj istoriji. Zaposleni mjesecima ne primaju zaradu, dugovi se gomilaju, odlazi stručni kadar…

Predsjednik Opštine Herceg Novi krajem februara ove godine formirao je Komisiju za sagledavanje i praćenje stanja u Institutu. Prema želji predsjednika Opštine Komisiju sačinjavaju predstavnici političkih stranaka koje čine vlast u Herceg Novom.

Kada bi bili maliciozni mogli bi reći da su odgovornost za stanje u Institutu Igalo i de facto preuzele te stranke. Jer, kako drugačije objasniti da opoziciji nije mjesto u ovoj Komisiji i pored više puta zahtjevanog uključivanja u njen rad, konkretno DPS-a, imajući u vidu da je ovo problem koji se tiče svih građana Herceg Novog te da se o tome raspravlja na svim sjednicama Skupštine opštine Herceg Novi, saopšteo je danas iz DPS-a Herceg Novi.

Predstavnici DPS-a u radu ove komisije bi sigurno mogli da konkretno doprinesu njenom kvalitetnijem radu i ponude puteve rješenja i prevazilaženja stanja u kojem se našao brend Igala, Herceg Novog i Crne Gore.

DPS HN

Imajući u vidu da su skoro tri godine stranke koje vrše vlast u Herceg Novom i na vlasti u Crnoj Gori, možda bi članovima ove komisije bilo neugodno da čuju drugačije mišljenje od svog. A za period od 2020. godine do danas ta vlast je uspjela da dovede Institut Igalo na rub propasti, da ga pretvori u gubitaša i privredni subjekt kome je sudbina krajnje neizvjesna. Ili je možda to i cilj?

Imamo pravo da to kažemo jer kako drugačije objasniti ignorantski odnos države prema stavovima koji se čuju u Herceg Novom o Institutu Igalo. Kako objasniti izbjegavanje da se finansijski pomogne prevazilaženje problema i to pozajmicama koje je Institut Igalo u mogućnosti da vrati? Kako objasniti da je volšebno sva imovina Instituta Igalo postala vlasništvo države? Ista imovina za koju postoje dokazi o vlasništvu Instituta, imovina za koju Institut uredno plaća porez, imovina čija je vrijednost neuporedivo veća od trenutnih dugova. Imamo pravo da sumnjamo da se, dovođenjem Instituta Igalo u ovo stanje, priprema teren za privatizaciju koja je već ranije proglašena neprihvatljivom.

Prepisivanje imovine na državu, kadrovske kombinatorike, dovođenje zaposlenih na ivicu egzistencije, vraćanje u pregovarački proces za privatizaciju već jednog odbijenog ponuđača, nejasna i nedovršena ulaganja u djelove Instituta polako dovode do tačke kada će se svaka, pa i loša privatizacija, proglasiti velikim uspjehom.

Kako očekujemo reagovanje na ovo saopštenje po već ustaljenoj matrici po kojoj je DPS kriv za sve, da unaprijed spomenemo neke činjenice: do 2020. godine i vlasti DPS-a sa koalicionim partnerima, imovina je u cjelosti pripadala Institutu, nije otuđen ni milimetar te imovine iako se prolazilo kroz teške periode, kompletno je vraćen i uvećan norveški program, otvoren je holandski program, plate su isplaćivane dvadesetog u mjesecu, porezi i doprinosi uredno izmirivani, ulagalo se u poboljšanje kvaliteta usluga i nije dozvoljena ni jedna privatizacija jer nije nudila odgovarajući kvalitet.

Sa druge strane Opština Herceg Novi je od 2000. godine prema Institutu imala odnos kao prema stranom tijelu. Kažnjavan je za neuređene površine, zahtjevana isplata svih obaveza u roku, sumnjivim presudama Opština je dobila pravo raspolaganja zemljištem koje je ustupljeno Energoprojektu i tako dalje. Ali to su već neke druge teme koje ćemo otvoriti u narednom periodu.

Sada samo javno ističemo želju da aktivno učestvujemo u prevazilaženju problema Instituta, da ostavimo stranačke razlike po strani i da svi zajedno učinimo da se sačuva naš Institut Igalo.

Lokalna vlast i njihove stranačke kolege u državnoj vlasti pokazuju i dokazuju da ili se međusobno neuvažavaju ili žele postići isto. Predsjednik Opštine je formiranjem jednostrane komisije definisao svoj odnos prema demokratskim procesima.

Pozivamo predsjednika Skupštine Opštine Herceg Novi da sa pozicije najvećeg i najvažnijeg tijela u lokalnoj samoupravi preduzme mjere i kroz višestranačku komisiju koju bi sačinjavali predstavnici svih klubova u Skupštini opštine Herceg Novi iskaže svoj kapacitet a da kroz konstruktivan i efikasan rad takvog tijela konkretizujemo mjere i aktivnosti za prevazilaženje problema Instituta Igalo i snagom demokratski izabranog tijela zaštitimo interese Opštine i građana Herceg Novog.

Kako smatramo da Institut Igalo nema vremana za gubljenje iniciraćemo vanrednu sjednicu Skupštine opštine Herceg Novi na ovu temu i očekujemo podršku ostalih klubova koji participiraju u Skupštini opštine Herceg Novi – kaže se u saopštenju Opštinskog odbora DPS Herceg Novi.

Najčitanije