35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

DPS Herceg Novi: Ko je kriv za ekološku katastrofu u Igalu?

Herceg Novi

Našim gradom posljednjih dana odzvanja vijest da je na dva lokaliteta u Igalu zabranjeno kupanje i istaknuta crvena zastavica, a sve zbog lošeg kvaliteta morske vode.

Istovremeno vlada tiha epidemija stomačnog virusa zbog zagađenja morske vode ili vode sa česme. Da bismo rješavali problem, primarno je precizirati uzrok, tako da je potrebno osim redovnog uzorkovanja morske, urgentno provjeriti i vodu za piće, saopšteno je danas iz Opštinskog odbora DPS-a Herceg Novi.

Loš kvalitet morske vode ne dolazi sam od sebe, nije prirodna pojava kao plima i oseka ili cvjetanje mora. Loš kvalitet morske vode je prouzrokovan ljudskim faktorom, tačnije fekalnim otpadom koji javna preduzeća i lokalna vlast ispuštaju u more.

Za nekoga ko je trapav kaže se „i kliker bi pokvario“ e gospodo iz vlasti u Herceg Novom vi ste i more pokvarili!

Da zlo bude veće, sa zagađenjem mora moramo se zabrinuti i za ljekoviti peloid (blato) koji se nalazi upravo u blizini spornih lokaliteta. Važnost ovog pitanja, za Institut, Herceg Novi i Crnu Goru, ne treba komentarisati!

DPS – Evropski tim za Herceg Novi

Ono što se kao građani moramo zapitati je da li ova zabrinjavajuća situacija ima veze sa radovima na šetalištu u Igalu koji su donijeli ne samo privredni zastoj na kompletnoj dionici već možda i ekološku katastrofu enormnih razmjera. Možda ima veze i sa ispuštanjem otpadnog mulja, iz postrojenja u Meljinama, u more.

Kako god bilo zaista je vrijeme da se nadležni organi ozbiljno pozabave ovim ekološkim problemima jer će ovim tempom Herceg Novi od turističkog grada postati grad smrada. Crna mrlja na turističkoj mapi Evrope!

Iz Opštine, nadležnog sekretarijata i preduzeća naravno ćute. Ćute jer znaju da su krivi.  Uvjereni smo da građani imaju pravo na odgovore.

Sigurni smo da će građani znati da ih kazne na pravi način. Ničija nije do zore gorela- kaže se u saopštenju Opštinskog odbora DPS-a Herceg Novi.

Najčitanije