26.6 C
Kotor

Slušaj online radio

DPS pobjegao sa sjednice SO u kojoj ima natpolovičnu većinu

Novosel otkazuje sjednicu SO

Sjednica SO Tivat na kojoj se danas pored ostaloga, trebalo raspravljati i o opozicionom predlogu odluke o zaštiti interesa Opštine u vezi sa prodajom ili davanjem u dugoročni zakup Aerodroma Tivat, iznenada je otkazana na zahtjev odborničkog kluba vladajuće DPS-a.

“Klub DPS obavijestio me da je došlo do iznenadnog odsustva nekoliko njihovih odbornika zbog čega traže odlaganje sjednice i ja sam to prihvatio. Sjednica se odlaže na neodređeno vrijeme”- saopštio je odbornicima koji su ga prethodno pola sata čekali da se pojavi u skupštinskoj Sali, predsjednik SO Ivan Novosel (DPS).

On nije dozvolio Andriji Petkoviću (BF) da se obrati parlamentu, već mu je isključio mikrofon i odmah potom sa svim prisutnim odbornicima DPS predvođenim predsjednikom OO te partije i potpredsjednikom Opštine Tivat Sinišom Kusovcem, žurno napustio skupštinsku salu.

I pored odsustva nekolicine svojih odbornika DPS je danas sa svojim koalicionim partnerima SD i HGI ipak imao odborničku većinu, ali očito nije želio da započne sjednicu na kojoj bi se otvorila za tu partiju nezgodna tema o namjeri Vlade da “valorizuje” aerodrom Tivat. Opozicija je naime, kandidovala raspravu o odluci o zaštiti interesa Opštine u kompleksu aerodroma koja pored ostaloga, poziva Vladu da odustane od privatzacije ili izdavanja vazdsušne luke u koncesiju, dok se o tome ne izjasne Tivćani na lokalnom referendunu. Gradonačelnica dr Snežana Matijević (DPS) nije se saglasila sa uvrštavanjem ove tačke u  dnevni red, poručivši da Opština nema zakonsko pravo da zauzima stavove o tome kako Vlada gazduje državnom imovinom, niti kako aerodromom upravlja državno preduzeće ACG jer Opština u njemu nije akcionar.

Sa druge strane, koalicuioni partneri DPS u lokalnoj vlasti – HGI i Socijaldemokrate su željeli da se o tome raspravlja, pa je DPS bukvalno natjeran da pobjegne iz SO u kojoj ima većinu. Manji koalicioni partneri bili su neprijatno iznenađeni ponašanjem DPS.

“Današnja sjednica je očito bila ispit za rad ovog saziva, i žao mi je što je još jednom naš koalicioni partner pokazao netaktičnost u smislu prihvatanja nekih naših sugestija i primjedbi i pravovremenog riješavanja nekih tema koje su trebale biti na dnevnom redu. Bez obzira na to što ova kolaicija funkcioniše već godinu ipo dana na način da DPS i sam ima većinu, mogu iskazati svoje nezadovoljstvo načinom funkcionisanja i rada, kako izvršne tako i zakonodavne lokalne vlasti. To nezadovoljstvo već duže traje”- kazao je novinarima potpredsjednik Opštine i čelnik OO HGI Tivat Ilija Janović. On i odbornik te partije Adrijan Vuksanović nisu se preciznije izjašnjavali na pitanje da li je lokalna vlast sada u krizi ističući da će “o tome biti riječi na organima stranke.”

Odbornici DPS bjeze iz sale

“Svi odbornici HGI su danas bili ovdje i bili smo spremni za raspravu po bilo kojoj tački dnevnog reda i sa nezadovoljstvom smo primili vijest da sjednice neće biti”- kaazao je Vuksanović.

Igor Petković (SD) novinarima je rekao da su i oni bili spremni za raspravu o svemu.

“Jako smo iznenađeni postupkom Novosela. Smatramo da je postojao kvorum da se sjednica održi i da smo gtrebali da raspravljamo o vrlo bitnim stvarima, a jedna od njih je i aerodrom Tivat. Svakako da nije dobro što se ovo dešava i mi ćemo na hitnom sastanku OO zauzeti stav o tome.”- istakao je Petković podsjećajući na stav SD da o aerodrome moraju ostati u državnom vlasništvu.

Tivatska opozicija otkazivanje sjednice SO ocijenila je kao još jedan u nizu dokaza o nefunkcionisanju lokalne vlasti na pitanjima od izuzetne važnosti za grad i pozvala na raspisivanje vanrednih lokalnih izbora.

“Konačno su se pojavile napukline u OO DPS Tivta i izgkeda da tu ipak još ima pojedinaca koji imaju ostatke savjesti i koji vjerovatno imaju pritisak od svojih porodica, komšija i prijatelja pa nisu u ovom trenutku spremni da budu saučesnici u uništenju ovoga grada i otimačini aerodrome Tivat. Ovo je još samo jedna kockica u mozaiku jedne histerije podivljalog režima  i svi građani morju biti svjesni da sve ovo što se događa i intenzivira posljednjih mjeseci u Crnoj Gori i Tivtu, neće donijeti ništa dobro”- istakao je Mirko Kovačević (TA) dodajući da je Novosel demonstrirao “nastavak parlamentarnog nasilja koje sprovodi DPS”.

Petkovic trazi rijec Kusovac vec ustaje i odlazi

Budimir Cupara (AZT) kazao je da DPS “koristi sve mehanizme da izbjegne vruće teme” i pribjegava nasilju nad parlamentarizmom. Istakao je da Opština Tivat raspolaže značajnom imovinom u kompleksu aerodrome zbog čega parlament ima osnova da o njoj donosi odluku.

“U tome smo očito dobili i podršku dvije partije koje koaliraju sa DPS i stoga ja zahvaljujem odbnornicima SD i HGI koji su konačno pčeli da razmišljaju lokalno i u interesu ovog grada.”- istakao je Cupara dodajući da “ovo očito ide u pravcu krize vlasti”.

“Očito je da “upravljački algoritam” DPS-a konačno pokazuje da opasno škripi jer se javila savjest kod dijela njihovih odbornika koji su odlučili da se konačno suprostave tom algoritmu.”- ocijenila je Darinka Kašćelan, dok je Dejasn Risančić (DSS) pozdravio spremnost HGI i SD da pričaju o aerodromu.

“Novosel treba da prestane da krši zakon i da opstruira rad parlamenta. Pozivam ga da što prije zakaže sjednicu SO na kojoj bi se donijela odluka o skraćenju mandata i raspisvanju vanrednih lokalnih izbora jer su za to stvoreni svui uslovi, pa neka DPS na te izbore pred Tivćane izađe sa političkom platformom koja predviđa prodaju aeerodroma”- poručio je Risančić.

Andrija Petković (BF) smatra da i u samom DPS “postoji ogroman jaz koji je vrijeme i tema oko aerodroma probudila” i da Tivtu predstoji “izuzetna politilka nestabilnost koja se može riješiti samo vanrednim izborima jer ova vlast očito više ne funkcioniše”.

SDP: MATIJEVIČKA SAMU SEBE DEMANTOVALA

Osvrćući  se na poruku Matijevičke da Opština nema zakonsko uporište da raspravlja o aerodomu kao državnoj imovini, Bernarda Moškov je podsjetila na mišljenje gradonačelnice od 7.jula kada je ona bila “potpšuno saglasna da se na sjednici SO raspravlja o svemu što se tiče interesa Opštine i građana Tivta.”

Ističući da zakoni Opštini dozvoljavaju da se izjašnjava i traži reakciju državnih organa čak i u slučajevima koji nisu striktno u nadležnosti lokalne uporave ali su od njenog interesa, Moškov se zapitala  da li ovakav naknadni postupak gradionačelnice govori da aerodrom nije od interesa za Opštinu Tivat.

Kad je gradonačelnica govorila istinu – Bernarda Moskov

“Ako ova Opština misli da ne treba da raspravlja o državnoj imovini, pozivam ih da se  vrate na zaključak Opštine Bar od 27.marta 2017. gdje Opština Bar legitimno i legalno raspravlja o državnoj imovini u Luci Bar i stavlja van snage odluku da se luka privatizuje. Ako može Bar o tome da raspravlja, onda može i Tivat”- zaključila je Moškov.

BOKEŠKI FORUM PODNOSI KRIVIČNU PRIJAVU

Zbog „grubog kršenja prava i klasičnog pravnog nasilja, te zloupotrebe službenog položaja“ Glavni odbor Bokeškog Foruma, odlučio je danas da protiv predsjednika SO Tivat Ivana Novosela podnese krivičnu prijavu.

„Današnji ispad, kojeg ne pamte ni diktature, je kap u čaši punoj žuči u njegovom odnosu sa opozicijom. Oduzimanje prava na repliku, samovolja, gašenje mikrofona je ono što ne priliči Tivtu kao gradu, koji zaslužuje da legitimno izabrani odbornici kažu ono što misle, čak i ako nije po volji Novosela. Uostalom, to je i Poslovnikom garantovano“- saopštio je GO BF-a pozivajuči sve ostale politilke subjekte u Tivtu da im pomognu da „samovoljnog predsjednika tivatskog parlamenta jednom zauvijek odstranimo sa političke scene, zbog dobra Tivta i njegovih građana.“

Izvor:S.L

Najčitanije