16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Dr Joksimović: Analize pokazale, sa biološke tačke nema zagađenja mora…

Dr Aleksandar Joksimović – foto Boka News

“Medijski natpisi prethodnih dana da je more zagađeno, da je to kanalizacija, da je to ispustio neki kruzer su neutemeljeni. Uradili smo analize vrlo brzo. Sa biloške tačke nema zagađenja, radi se o cvijetanju biljaka na kopnu. Te subote je pala jaka kiša koja je sparala svu prljavštinu sa kopna u more. Ne može biti zagađenje svugdje u istom trenutku duž cijele obale. Pojedinci pitaju zašto se ne događa svake godine. Vjerovatno se ovo događa svake godine ali ne u ovoj mjeri i obimu, nisu se svi faktori prirode podesili kao ovih dana, visoka temperatura, kasno cvijetanje …” – kazao nam je dr Aleksandar Joksimović direktor Instituta za biologiju mora.

Očigledno da su ovde prisutne silikatne alge i zbog nedostatka vazdušnih struja i vjetrova sve se primaklo obali i čeka neku buru, poručio je Joksimović.

Zagađenje ili cvijetanje mora – foto BN

Na pitanje o povratku kruzera u Boku Kotorsku i njihovom uticaju na biodiverzitet Joksimović kaže:

„Velike mašine, kruzeri svakao imaju uticaj na ekologiju Boke Kotorske, ono što je naša poruka kao naučne institucije je da trebamo jedan ozbiljan ekološki monitoring. Poštojući turizam i ljude koji od toga žive u Kotoru i zalivu želimo da sjednemo za sto, da nam neko da u zadatak da odradimo monitoring i naučna istraživanja, na koji način, koliko utiče, buka, aero zagađenja, elise koje podižu sa dna talog i mulj, o broju kruzera sa aspekta sigurnosti…

Da svi zajedno, pokušamo očuvati sve djelatnosti, i na osnovu naučnih istraživanja damo preporuku za održivi razvoj” – kazao je za naš portal dr Aleksandar Joksimović.

Kruzer u Kotoru 2022. – Foto Z. Nikolić Boka News
Izvor:M.M.

Najčitanije