8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruska ofenziva u Donbasu; SAD odbio Putinov prijedlog

Donbas
Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

U Ukrajini nema ni mira, ni primirja. Ruske snage napadaju više od 40 gradova u istočnoj regiji Donbas, koja obuhvaća Donecku i Luhansku oblast. Pokušavaju opkoliti ukrajinske snage, koje pružaju otpor u gradovima Sjeverodoneck i Lisičansk.

Slom ukrajinskog otpora u tim gradovima omogućio bi Rusima preuzimanje nadzora nad cijelom oblasti. Sjedinjene Američke Države odbile su poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina na ukidanje ekonomskih sankcija u zamjenu za deblokadu crnomorskih luka preko kojih bi se izvezle žitarice.

SAD odbio Putinov prijedlog za ukidanje sankcija u zamjenu za žitarice

08:35

Sjedinjene Američke Države odbile su u četvrtak poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina na ukidanje ekonomskih sankcija u zamjenu za deblokadu crnomorskih luka preko kojih bi se izvezle žitarice.

Putin je talijanskom premijeru Mariju Draghiju u telefonskom razgovoru rekao da će Rusija pustiti brodove koji prevoze žitarice i gnojivo kako bi ublažila nadolazeću prehrambenu krizu diljem svijeta, ali samo “pod uvjetom da se ukinu politički motivirana ograničenja koja je nametnuo zapad, objavio je Kremlj.

Ranije je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će nastavak izvoza iz Ukrajine biti dozvoljen samo ako se ukinu sankcije protiv Rusije.

Međutim, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da je za neisporuku tona ukrajinskog žita zaslužna ruska pomorska blokada, a ne sankcije.

Izvor:HRT

Najčitanije