12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Dr Olivera Elez: “Bolnica Meljine redovno pruža zdravstvenu zaštitu za 30.000 građana i turista”

Bolnica Meljine

Opšta bolnica Meljine redovno obezbjeđuje sekundarnu zdravstvenu zaštitu za oko 30.000 građana Herceg Novog, za više desetina hiljada turista, kao i za Institut Igalo, koji se pri prijemu svojih pacijenata u potpunosti oslanja na bolnicu u slučaju potrebe za hitnim liječenjem, izjavila je dr Olivera Elez, direktorica PZU Opšta Bolnica Meljine.

Elez je napomenula da je Prostornim planom Opštine Herceg Novi na prostoru Bolnice Meljine predviđena bolnička namjena pored zdravstvenog turizma i da je zato čudna atmosfera koja se stvara da bolnicu treba zatvoriti.

„To mišljenje može da ima samo neko ko ne živi u Hereg Novom. Da bolnica mora da bude bolja, niko ne spori jer svaka bolnica mora da teži da uvijek bude bolja. Zato i za Opštu Bolnicu Meljine treba obezbijediti rješenje da se razvija“, naglasila je dr Elez.

Ona je rekla da se oglašava zato što se već duže o Bolnici Meljine govori i piše samo u negativnom kontekstu, što kod pacijenata i građana stvara pogrešnu sliku da bolnica nije u mogućnosti da pruži uluge za koje je predviđena.

„Nakon nedavnog nevremena to je posebno bilo naglašeno, iako smo u svim obraćanjima naglasili da bolnica nesmetano funkcioniše. Dobijamo pitanja da li radi baro komora, možemo li provoditi fizikalnu terapiju i sl. Sva odjeljenja – hirurško, interno, porodilište sa ginekologijom, ORL, očno i prateće službe funkcionišu. Sve potrebne lijekove i sanitetski materijal dobijamo redovno u sedmičnim isporukama iz Montefarma, a Zavod za trasfuziju nam redovno isporučuje potrebne količine krvi i krvnih derivata. Imamo redovno snadbijevanje reagensima, dezinfekcionim i higijenskim sredstavima. U Odjeljenju za fizikalnu medicinu smješteno je preko 100 osoba, a kada se izuzmu pacijenti za baro komoru, smješteno je 82 gosta, od kojih je najviše iz Saveza sindikata CG. Oni su naši redovni gosti više godina, kao i penzioneri iz Saveza penzionera CG, sa kojima takođe imamo ugovor koji je obnovljen prije nekoliko dana“, kazala je dr Elez.

Ona je dodala da su od ove godine tu i članovi Sindikata prosvjetnih radnika.

dr Olivera Eelez direktorica bolnice

„Svi oni su gosti i plaćaju svoje usluge. Samim tim što su tu svake godine, zadovoljni su uslovima u OB Meljine. Prije nedelju dana su započeti građevinski radovi na sanaciji oštećenih objekata u poslednjem nevremnu koji će vrlo brzo biti završeni. Radove izvodi građevinska
firma koja je angazovana od strane Atlas Grupe, a nakon procjene pričinjene štete“, rekla je dr Elez.

Ona je istakla da je u ovoj godini zarada zaposlenima u bolnici splaćena u januaru, martu, aprilu, maju, junu i poslednja 6. jula.

„Sa Fondom zdravstva imamo korektnu saradnju jer Fond uplaćuje svaku mjesečnu fakturu bez odlaganja. Zaposlenima se duguju četiri zarade, što je dug koji je nastao kroz duže vrijeme. Zaposleni obavljaju odgovorno svoje poslove, iako postoji određeno dugovanje zaostalih zarada za koje očekujemo da će biti riješeno tokom ljetnje turističke sezone. Kao što je poznato, u čitavoj Crnoj Gori je deficit zdravstvenog kadra i OB Meljine je svjesna da kadar može zadržati, između ostalog, i redovnim obezbjeđivanjem zarada. U bolesti svaki čovjek je do kraja ogoljen i ranjiv, pa zato u obezbjeđivanju liječenja i zdravstvene zaštite nema mjesta za lične interese, politiku i slično, već samo za dogovor i hitno rješenje problema“, rekla je dr Elez.

Najčitanije