18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Dreamer” se prvo nasukao kod Reževića, pa potonuo na vezu kod ostrva Sveti Nikola

UPSUL!

Nova akcija UPSUL-a, potonula jedrilica pod crnogorskom zastavom


Pomorsko operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (USPUL) jutros oko 9.40 sati je obaviješten od Sektora granične policije Budva da je jedrilica “Dreamer” koja vije crnogorsku zsatavu, dotakla dno i da je do pola potonula na vezu kod ostrva Sveti Nikola.

UPSUL je odmah na lice mjesta uputila spasilački čamac SAR-5 koji je preventivno ponio upijajuće brane radi ograničavanja širenja eventuelnog izliva nafte i ulja iz polupotopljene jedrilice u more. Posada SAR-5 čamca je dolaskom na lice mjesta, ustanovila da je minimalna količina ulja iz motora je bila prisutna u unutrašnjost jedrilice.

“Odmah je obavještena Inspekcija sigurnosti pomorske plovidbe, a poznati vlasnik je u privatnoj režiji angažovao vađenje jedrilice sa balonima koje je još u toku”- kazao je pomoćnik direktora UPSUL-a  a traganje i spašavanje na moru, Žarko Lukšić. Matična luka jedrilice “Dreamer” inače,  je u marini Bar.

UPSUL raspolaže informavijom da se ova jedrilica juče kasno poslijepodne nasukala u blizini Reževića i uz privatno angažovanje vlasnika, odsukana je i  naknadno dotegljenja do ostrva Sveti Nikola kod Budve, gdje je vezana uz mulo ovdašnje servisne marine.

UPSUL!

“Niko od članova posade i putnika sa jedrilice tada nije bio ugrožen, tako da UPSUL nije bila angažovana prilikom odsukivanja i tegljenja “Dreamera”. O sve su pravovremeno informisane Lučka kapetanija Bar i Inspekcija sigurnosti pomorske plovidbe Bar. Zagađjenja mora u tom trenutku nije primjećeno”- kazao je Lukšić dodajući da je “Dreamer” ipak, nekoliko sati kasnije, potonuo na vezu na Svetom Nikoli, što navodi na zaključak da je trup broda u jučerašnjem nasukanju ipak zadobio oštećenja kroz koji je jedrilica postepeno primala vodu i izgubila plovnost.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije