22 C
Kotor

Slušaj online radio

Drugi pišu: Katapultiran broj rezervacija za kruzere…

Carnival Cruise Ship Magic

Tri dana nakon objave Carnival Cruise Linea da 1. avgusta namjerava nastaviti krstarenja na svojih osam brodova broj rezervacija porastao je za 600 posto. Rezervacije za avgust 2020. tog operatera povisile su se 200 posto u odnosu na one za avgust 2019. godine, kada se niko nije brinuo oko toga hoće li zaglaviti na ‘brodovima smrti’.

Zbog najavljene cijene – čak i za naše prilike smiješnih 28 dolara na noć – moći će krstariti nezaposleni Amerikanci i primatelji socijalne pomoći.

Kad se početkom ove godine počela svijetom širiti pandemija Covida-19, s kruzera su stizale neke od najgorih horor priča o opakoj bolesti. Tokom februara na ‘brodovima smrti’ lutalo je od luke do luke 12.000 putnika poput ukletih Holandeza, jer im zbog straha od zaraze niko nije dopuštao pristajanje, piše Tportal.

Hong Kong nije dopustio pristajanje broda Dream Cruises s 1800 putnika, talijanske luke odbile su uplovljavanje Coste Smeralde sa 6000 putnika. Od Čilea do Paname niti jedna luka nije željela primiti kruzer Zaandam s 85 zaraženih članova posade i 53 putnika, uključujući četiri preminula. Najgore je prošao Diamond Princess jer je mjesec dana stajao usidren u Yokohami s 3700 putnika. Sa 712 zaraženih i 14 preminulih, postao je sinonim za krstarenja iz noćne more.

Na 37 kruzera od februra bilo je zaraženo 3000 putnika, od kojih je 80 podleglo virusu. U Australiji je 21 smrt od koronavirusa povezana s Ruby Princess. Kapetan je u Sydneyju pustio putnike s broda, a budući da je među njima bilo zaraženih, virus se munjevito širio gradom.

Zbog toga se računalo da će kruzerske kompanije u doba ‘nove normale’ biti najveći luzeri turističke branše, među njima posebno britansko-američka Carnival Cruise Line, jer su u njihovu vlasništvu ozloglašeni Diamond Princess i Ruby Princess. Od početka godine, kada se virus počeo širiti, pa do prvih dana marta, vrijednost dionica tog operatora, jednog od najvećih na svijetu, pala je za 57 posto.

No čini se da ni broj zaraženih ni mogućnost opetovanja zaraze neke nisu odvratili od namjere da se ukrcaju na ploveće hotele. Tri dana nakon objave Carnival Cruise Linea da 1. avgusta namjerava nastaviti turistička putovanja na osam svojih brodova broj rezervacija porastao je za 600 posto, izvještava Cruise Planners, mreža franšiza American Express Travela za organiziranje krstarenja. Bit će to prvi operator koji se vraća u posao u doba Covida-19, a brodovi će isploviti iz Galvestona u Teksasu i Miamija i Port Canaverala na Floridi.

Posebno iznenađuje podatak da su se rezervacije za avgust 2020. povećale 200 posto u odnosu na one za avgust 2019. godine, kada se niko nije brinuo oko toga hoće li zaglaviti na ‘brodovima smrti’.

Otkud toliki porast rezervacija?

Prije korone na kruzerima su ljetovali dobrim dijelom vremešni gosti, a prema novim podacima Cruise Planersa, riječ je poglavito o mladim i zdravim ljudima koji vjeruju da im se ništa neće dogoditi, dozlogrdila im je izolacija u četiri zida, a privlači ih i cijena: 28 dolara dnevno.

Štoviše, prateći američke stavove o pandemiji, anketa tvrtke za istraživanje tržišta Harris Poll pokazuje da su Amerikanci doista spremni prihvatiti rizik. Mada ih 85 posto izjavljuje da će izbjegavati putovanja zemljom, dobar dio želi krstariti: 33 posto spremno ih je čekati na ukrcaj šest mjeseci, 22 posto do tri mjeseca, a 12 posto ispitanika želi isploviti na ocean odmah ili u roku od 30 dana. I to uprkos tomu što ih 65 posto smatra da će ih ekonomska kriza pogoditi više nego sam virus i da neće imati para.

Najčitanije