24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Drugo izdanje zeleno plave trke Boka Bay Trail

Boka Bay Trail / foto Media Biro

Drugo izdanje trke Boka Bay Trail održano je danas u zaleđu Boke Kotorske, a učestvovalo je 150 takmičara iz deset zemalja. Konkretno, na zelenoj stazi koja je počinjala u Porto Montenegru bilo je 90 takmičara, dok je plavom iz Perasta krenulo njih 60.

„Sve je proteklo kako treba. Dan je bio fanstastičan, kakav smo samo mogli da poželimo – iako smo imali izmjene u posljednjem trenutku zbog požara koji se juče kasno popodne dogodio na dijelu Vrmca gdje je zelena staza“, pojasnio je Igor Majer.

On je istakao da su na vrijeme uspjeli da markiraju novu trasu i predoče je takmičarima. S optimizmom najavljuje da će 2023. na trci biti čak 300 učesnika.

„Postigli smo ono što smo htjeli: promovisali smo sve ono što Boka – Kotor, Tivat, Herceg Novi i njihovo zaleđe mogu da ponude a da nisu plaža, more i kafići. Staze su sada trajno markirane i prohodne i turisti u njima mogu uživati tokom cijele godine“, dodao je.

Za sljedeću godinu imaju još ambiciozniji plan i u dijelu same staze. Planiraju da markiraju i spoje stazu koja će počinjati u hercegnovskoj opštini, a ukupna dužina biće 85 kilometara čime žele da postanu prepoznatljivi među regionalnim trail takmičenjima.

Boka Bay Trail / foto Media Biro

Najveći broj takmičara su ili atletičari ili oni kojima je trčanje strast, pa je trka prezahtjevna za rekreativce. To se ogleda i u postignutim rezultatima. Naime, najbržima je trebalo skoro sat i po za 18 kilometara iz Tivta, odnosno četiri i po sata za 35 kilometara iz Perasta, i to po brdovitom terenu i sa više od 1.700 metara uspona.

„Ovo je još jedna manifestacija koja Kotor i Boku stavljaju na mapu sportskih dešavanja, a za četiri-pet godina, kada pomjerimo trku za malo raniji termin, možda bude i 600 takmičara“, naveo je on i potcrtao da će to biti idealna najava uspješnih ljetnjih sezona.

Majer je istakao da najveću zahvalnost duguju Turističkoj organizaciji Kotor i Porto Montenegru, te sponzor voda Gorska, ali trijatlon klubovi iz Herceg Novog i Multisport akademije „Majer“.

Među takmičarima je bio i Igor Đapić, inače pripadnik Mornarice Vojske Crne Gore.

„Juče sam bio drugi na trci ‘Durrador’ koja je bila na Žabljaku, a danas sam došao da probam kako ovo izgleda i takođe završio drugi“, rekao je on.

Kazao je da je izuzetno zadovoljan vremenom od 1.40 sati za zelenu stazu, jer je konkurencija bila jaka, uspon veliki, a vrijeme prilično toplo.

„Staza je bila naporna, sa dosta uspona. Na većim visinama bilo je teže, a negdje je bilo i snijega. A sama organizacija treke je bila odlična – po najvišim standardima. Sad samo da idemo ka još boljem“, istakao je on i dodao da je dao sve od sebe jer je bio motivisan jakom konkurencijom.

Članica podgoričkog „Maratona“ Rada Miladinović takođe je istakla kako je staza bila zahtjevna, ali i da je s dobrom organizacijom sve bilo lakše.

„Iznenadila sam sebe. Juče sam imala humanitarnu trku na pet kilometara, tako da sam danas odlično prošla. A toplo vrijeme mi je baš odgovaralo“, dodala je.

Takmičar Aleksandar Ivakin iz Rusije, koji već šest godina živi u Crnoj Gori, rekao je da je uživao u trci.

Boka Bay Trail / foto Media Biro

„Tehnički je bila dobro urađena. Uz to, imali smo divan pogled na Bokokotorski zaliv. Možda bi za narednu trku trebalo planirati više mjesta sa osvježenjem“, naveo je on i najavio da će i naredne godine učestvovati.

Varvara Šekanova stigla je u Crnu Goru čak iz Sibira, a i ona kaže kako je staza bila zahtjevna.

„Bilo je nezgodno zbog mnogo kamenja, ali sama trka i vrijeme bili su savršeni. Presrećna sam i naravno da ću doći i naredne godine“, dodala je ona.

Vršilac dužnosti TO Kotor Jovan Ristić potcrtao je odličnu saradnju sa Igorom Majerom, koji je organizator više sportskih aktivnosti na teritoriji te opštine.

„Uvijek sve protiče u najboljem redu, uz veliki broj takmičara i gostiju. TO Kotor uvijek podržava ovakve i slične akcije. To su manifestacije koje slave zdrave stilove života i sport. Na taj način se pripremamo za ono što će biti jedan od prioriteta strategije razvoja turizma Kotora, a to je sportski turizam, pripreme sportista i velike manifestacije slične ovima. Dakle, grad je pun, rezultati su dobri, i sve je bilo kako treba“ zaključio je on.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije